Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Zonder bezieling

Roy Haynes Fountain Of Youth Band, vrijdag 4 november 2011, Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Bij de aanblik van de kleine zaal in het muziekgebouw in Eindhoven moet Roy Haynes de schrik om het hart geslagen zijn. De vitaal ogende 86-jarige sterdrummer kijkt in ieder geval met lichtelijk ongeloof de zaal in waar zich pakweg veertig jazzliefhebbers verzameld hebben. Reglementair heet het drumfenomeen iedereen welkom. Of deze beperkte opkomst een ontmoedigende uitwerking heeft gehad op de inspiratie van de Fountain Of Youth Band valt niet te bewijzen. Haynes vindt het in ieder geval na een volle vijf kwartier welletjes. Een plichtmatig applausje brengt de Snap Crackle niet voor een toegift terug de b├╝hne op.

De naam van de groep en de relatief jonge leeftijd van de groepsleden zou kunnen duiden op sprankeling en vernieuwing. Op deze avond blijkt daar echter niets van. In grotendeels overbekend hardbop-materiaal wordt door saxofonist Jaleel Shaw en pianist Martin Bejerano passend impressionistisch en gepolijst gesoleerd. Het heilig vuur wil maar niet gaan branden.

Geheel op zichzelf staand, maar boeiend, is de drumsolo van Roy Haynes. De one-man show begint met het crashen van de mallets op de zijkanten van de tomtoms en de gestage toevoeging van de bas- en snaredrum. Bij de introductie van uniek diffuus-klinkende cimbaalpatronen evolueert de solo, mede door het gebruik van stokken, van fijnzinnig-elastisch naar venijnig-doordringende Afrikaanse ritmiek.

Na deze vertolking volgen wederom mooi consistent gespeelde thema's, voorzien van goed uitgevoerde maar voorspelbare, risicoloze solistische bijdragen. Ware aard verloochent zich niet, want Haynes begeleidt vol souplesse, spaarzaam voorzien van machtige uithalen, en voortdurend gewapend met een griezelig perfecte ritmische timing.

De ware collectieve bezieling blijkt jammerlijk de ontbrekende schakel en zodoende verwordt de verwachte frisse creativiteit tot niet meer dan een conservering van de Amerikaanse muziek uit de twintigste eeuw.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven. En klik hier voor foto's van het concert van de Roy Haynes Fountain Of Youth Band in het Bimhuis op 5 november jl. door Monique van der Lint.

Labels:

(Louis Obbens, 16.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.