Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vaag te herkennen zonnegod

Sun Ra Special, zaterdag 12 november 2011, Bimhuis, Amsterdam

Het getuigt van lef om vanuit het veelomvattende, flamboyante repertoire van Sun Ra een project te starten. Rietblazer Anton Goudbeek en trombonist Joost Buis hebben de stoute schoenen aangetrokken. Ze zochten de muziek uit en de muzikanten, en gaven twee concerten. Eén in Gent en één in Amsterdam. Joost Buis, die al eerder interesse toonde in de muziek van Sun Ra, heeft zich met zijn eigen groep Astronotes er ook al mee beziggehouden. In deze special was hij dan ook zichtbaar de leider van het groepje impro-muzikanten dat zich - niet verwonderlijk – niet kon meten aan de concertpresentaties van het Sun Ra-spektakel.

Wat dat aangaat, was het een verloren zaak. De formaties van Sun Ra – meer blazers, extra percussionisten, danseressen, zangeressen, imposante solisten (waaronder John Gilmore, Marshall Allen, Craig Harris en Ahmed Abdullah), uitgedost in kleurrijke en futuristische kosmoskostuums - tegenover een zevental in meer dan casual kledij gestoken internationale nuchtere improvisatoren.

Het stramien van de gespeelde composities was veelal van hetzelfde. Vanuit individuele of collectieve improvisaties werden de contouren van een uitgeschreven compositie hoorbaar. Van daaruit was er weer ruimte voor impro-exercities. Hoewel de solo's van Goudbeek en het schuchtere trompetspel van Jean-Paul Estiévant niet bijdroegen aan de kwaliteit van het concert, waren die van tenorsaxofonist Tobias Delius en trombonist Joost Buis van een redelijk kaliber, mede gelet op hun enigszins 'ouderwetse' benadering: Delius' Websteriaans met gefluister en gehonk, Buis met de flair van Duke Ellingtons trombonist Joe 'Tricky Sam' Nanton.

De ritmesectie, aangestuurd door de oude free-jazzer drummer Paul Lovens en bassist Hugo Antunes, wist de blazers in de improvisaties en collectieven stuwend in het gareel te houden en Oscar Jan Hoogland kreeg het voor elkaar op elektrisch orgel en klavichord Sun Ra's kosmische strapatsen zeer treffend te benaderen. Vooral daardoor waren de reminiscenties aan de naar de Egyptische zonnegod genoemde Sun Ra te herkennen.

Twee dagen eerder speelde deze formatie op het Follow The Sound-festival in Antwerpen. Klik hier voor foto's van dat concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Jacques Los, 23.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.