Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Snarenmeesters komen los tijdens jam

Sessie met Win-Win Situatie en het Lucien Dubuis Trio, dinsdag 25 oktober 2011, De Smederij, Groningen

Dat een jamsessie met eersteklas deelnemers het beste in die spelers boven kan halen en het publiek in een staat van delirium kan brengen, is geen nieuws. Deze dinsdag was dat het geval in De Smederij, waar leden van het Zwitserse Lucien Dubuis Trio en de Win-Win Situatie, met gitaristen Frank Wingold en Winfred Buma, met elkaar in het strijdperk traden.

In de Win-Win Situatie hadden de snarenmeesters al laten weten hoe de kaarten lagen. Wingold is de man van de verre reizen, waarvan hij smeuïg en boeiend kan verhalen. Buma werkt meer vanuit herhalingen en variaties. Als hij soleert, ondersteunt zijn Duitse collega hem harmonisch met knorrende statements en omgekeerd schuift Buma aanzwellende en omkrullende soundscapes onder Wingolds discours. Toch bleef het allemaal overwegend welgemanierd. De muzikanten probeerden angstvallig het gerepeteerde in de praktijk te brengen, zonder elkaar al te veel voor de voeten te lopen.

Dat veranderde tijdens de sessie toen rietblazer Dubuis en drummer Lionel Friedli zich met de gang van zaken kwamen bemoeien. Met eigenwijze ritmische figuurtjes geeft Dubuis structuur aan de beraadslagingen en dat gaat bepaald niet zachtzinnig. James White en Xero Slingsby hebben ooit hooguit gedróómd van een dergelijke aanpak. Friedli is de eerste weer tot leven gewekte gletschermummie uit Chasseral en naar nu blijkt is dat slag een bijzonder taai volkje. Vijfhonderd jaar in het eeuwige ijs blijkt een heilzame invloed te hebben op omvang en oriëntatie van de spiercellen. De wetenschap heeft dit fenomeen nog in onderzoek.

Buma en Wingold intussen gooiden alle reserves overboord en geselden elkaar, hun medemuzikanten en het publiek met ongeremde erupties en explosies. Zo ontstonden er collectieve complexe weefsels, zoals we die tijdens sessies slechts hoogs zelden waarnemen. Bij het scheiden van de markt konden we zodoende ervaren wat de werkelijke kracht is van de gitaarmeesters.

Meer horen en zien?
Klik hier voor een video-opname van dit concert: 'Four On Six' van Win-Win Situatie.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.