Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Oorspronkelijke composities aan de basis van een geweldig concert

The Swallow Quintet, vrijdag 4 november 2011, Bimhuis, Amsterdam

Begin zestiger jaren van de vorige eeuw was bassist Steve Swallow sterk betrokken bij de experimentele jazz in de groepen van pianist Paul Bley, George Russell en Jimmy Giuffre. Desalniettemin speelde hij in die periode ook met harmonie en melodie gerichte musici als Stan Getz, Art Farmer en Gary Burton. In zijn langdurige carrière heeft hij de vrije verworvenheden in de jazz altijd gecombineerd met de 'gebonden' harmonieuze traditie. Behalve dat Swallow een fenomenale en gitaristische speelwijze op de elektrische bas etaleert, is hij een zeer getalenteerd en oorspronkelijk componist.

In het Bimhuis werden uitsluitend zijn composities gespeeld. Soms enkele zonder onderbreking achter elkaar, als een kleine suite, en een deel afzonderlijk. Beheerst en ingetogen, maar ook swingend en – indien nodig – bluesy, werden die door het kwintet uitgevoerd.

Het inventieve, relaxte drummen van Jorge Rossy, de swingend geplaatste basnoten en de harmonieën die door Carla Bley uit de Hammond klankkast werden geproduceerd, vormden het fraaie en zachte tapijt, waarop de combinatie tenorsax (Chris Cheek) en gitaar (Steve Cardenas) de partituren strak en in prachtige geluidsbalans vertolkten. Alle kenmerkende jazzaspecten kwamen in de zeer originele en frisse composities aan bod: de ballad, het medium tempo, de dampende blues en het ritmeschema.

Naast het genot van het uitgeschreven repertoire en het intens muzikale samenspel waren de solistische prestaties navenant. Een prachtig gitaarduet met Swallow op de 'hoge' snaren van de bas was een hoogtepunt en ook – vooral – de zwierige rapsodische saxsolo's van Cheek, die gepaard gingen met een zeer warm, enigszins hoog en vol geluid. Zowel in het hoge als lage register werden de noten loepzuiver en strak aangeblazen.

U zult er geen spijt van krijgen uw platen/cd-collectie aan te vullen met de muziek van Steve Swallow en het spel van saxofonist Chris Cheek.

Labels:

(Jacques Los, 19.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.