Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Composities Threadgill vergen geconcentreerd luisteren

Henry Threadgill & Zooid, woensdag 16 november 2011, Bimhuis, Amsterdam

Henry Threadgill, gepokt en gemazeld in het midden van de jaren zestig bij de Association for the Advancement of Creative Music (AACM) in Chicago, kan niet gerekend worden tot de meest virtuoze saxofonisten/fluitisten. Rietblazers uit de AACM-school als Anthony Braxton, Fred Anderson, Chico Freeman en Kalaparush Maurice McIntyre zijn hem wat dat betreft de baas. Threadgills kracht zit hem in het componeren, zijn eclectische stijlopvatting en zijn ideeën over klankkleur.

De bezetting van zijn formatie Zooid is dan ook tamelijk opmerkelijk: cello (Christopher Hoffman), tuba en trombone (José Davila), akoestische basgitaar (Stomu Takeishi), gitaar (Liberty Ellman) en drums (Elliot Kavee). Het accent ligt dus op een prominente rol van de laag klinkende instrumenten.

De composities, die een grote verscheidenheid aan stijlen bevatten, liggen niet gemakkelijk in het gehoor (een gezellig dansje maken of meezingen is niet aan de orde)en zijn van een labyrintisch karakter. Het vergt een behoorlijke dosis concentratievermogen van de toehoorders. In het Bimhuis kon men dat – terecht – zeer goed opbrengen. Uit de complexe lagen van het geschrevene waren fijnzinnige, verstilde en ook geïmproviseerde momenten te beluisteren, maar werden ook Threadgills funk- en bluesopvattingen niet uit de partituur geweerd.

De solistische prestaties van met name gitarist Ellman en cellist Hoffman waren van hoog niveau. Bij Hoffman bijvoorbeeld waren fragmenten van Bach's cellosuites in zijn gestreken solo's enkele malen erg dichtbij. Wat mij betreft mag Davila, die op tuba een stevige, ritmische basis produceerde, zijn trombone de volgende keer wel thuislaten. Zijn spaarzame solo's waren niet erg overtuigend en krachteloos.

Hoewel het BIM-publiek een toegift wilde afdwingen, beëindigde Threadgill, zeer sympathiek en perfect, met een dankwoord aan het Bimhuis en het publiek dit in alle opzichten stijlvolle concert.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Jacques Los, 25.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.