Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Brutale spierballenmuziek

BackBack, zaterdag 22 oktober 2011, KC Nona, Mechelen

De groep BackBack, met in zijn gelederen Filip Wauters (gitaar, baritongitaar), Marc De Maeseneer (baritonsax, tenorsax) en Giovanni Barcella (drums), is op concerttournee naar aanleiding van hun tweede cd 'Backo', die onlangs werd uitgebracht op het El Negocito-label.

Bij het binnenkomen van de zaal zou het uitdelen van oordoppen misschien wel eens een goed idee geweest kunnen zijn. Dat het geen lyrisch tafereeltje zou worden vanavond, was op voorhand geweten. Wie de muzikanten een beetje volgt, weet dat dit trio geen idyllische muziek nastreeft. Drie vrijgevochten muzikanten, met hun eigen excentrieke kantjes, persten elk op zich het beste uit zichzelf. Maar terwijl uit dat gegeven juist een boeiend verhaal had kunnen ontstaan, vervloog de betekenis ervan in de duisternis van het mager verlichte podium. De gelijkvormigheid die daarbij te herkennen was, maakte het geheel een beetje kleurloos.

De set werd gekenmerkt door schurende gitaarklanken van Wauters met een hoog rock-metal gehalte. Harde ingewikkelde muziek, die bijna uit zijn eigen voegen barstte met violente ritmes van het handelsmerk Barcella en duistere turbulente tonen van de baritonsax. Brutale spierballenmuziek gespeend van verfijning werd grof en tumultueus de zaal in geslingerd. Toch waren er onder het publiek liefhebbers die niet terugdeinsden voor wat geluidsoverlast of een beetje koppijn, en die de harde duels tussen de baritonsaxofoon en gitaar wisten te appreciƫren. En het moet gezegd, af en toe waren er ook een paar clevere solo's die de aandacht trokken, zoals in het nummer 'Matanzas', en die voor een beetje verademing konden zorgen.

Toch nieuwsgierig? Dan kun je nog terecht op 5 november in de Rataplan in Borgerhout en op 10 november in het Cultuurcentrum in Lier.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 2.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.