Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Marc Mommaas – 'Landmarc' (Sunnyside, 2010)

Opname: 16 & 17 februari 2009

Een jonge Nederlandse saxofoongeneratie heeft inmiddels zeer nauwe banden met de New Yorkse jazzscene aangeknoopt. Het heeft geresulteerd in opmerkelijke cd-uitgaven met Amerikaanse musici van Tineke Postma, Joris Roelofs en Ben van Gelder. Alle drie altsaxofonisten. Is dat toeval?!

Tenor(let wel!)saxofonist Marc Mommaas is zelfs een stapje verder gegaan door zich in New York te vestigen. Reeds in 1997 vertrok hij naar dé jazzstad in de Verenigde Staten om te studeren op de Manhattan School of Music en bij Dave Liebman en Dick Oats. Op het Amerikaanse Sunny Side Records label debuteerde hij met het album 'Global Motion'.

In 2005 startte hij met het gitaarproject 'Landmarc'. Dat leverde uiteindelijk zijn nieuwste album, onder dezelfde titel, op - eveneens uitgebracht op Sunnyside Records uitgebracht. Toegevoegd aan zijn trio – drummer Tony Moreno en gitarist Nate Radley – werden de gitaristen Vic Juris en Rez Abassi. Laatstgenoemde bespeelt ook de elektrische sitar.

Op vier nummers wordt in triobezetting gespeeld en op de overige tracks worden óf Juris óf Abassi toegevoegd. Die toevoeging is wel een winstpunt, want in de trio-uitvoeringen wordt de bas toch wel node gemist.

Mommaas' technische beheersing van zijn instrument en zijn mooie, fluwelen toon in combinatie met de heldere (gitaar-)akkoordenbegeleiding vormen een ruimtelijke en lichte klankkleur. Het album kan dan ook gekarakteriseerd worden als intieme luisterjazz. De ballad 'Folksong' is desbetreffend exemplarisch.

Het heftige en swingende 'Cassavetes Caravan', waarin de gitarist navenant soleert en de elektrische sitar van Abassi rockklanken genereert, is een uitschieter - wel in gunstige zin - en demonstreert Mommaas' muzikale veelzijdigheid.

Meer horen?
Op de
website van Marc Mommaas kun dit album online beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 30.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.