Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Dvd
Toon Roos Group - 'Angel Dance' (Challenge, 2011)


Toon Roos' nieuwste cd draagt de toepasselijke titel 'Angel Dance'. Vandaar lichtvoetige, lyrische, melodieuze composities met een swingende en funky drive. Voor dat laatste is vooral de Amerikaanse drummer Peter Erskine verantwoordelijk. Hij bezette immers niet ten onrechte de drumkit bij Weather Report, Steps Ahead en de Worth Of Mouth Band. In een tweetal nummers wordt hij bijgestaan door de percussionisten Alex Acuma (ook bekend van Weather Report) en Eddy Conard. Bassist Hein van de Geyn completeert gedegen de ritmesectie.

De composities op de cd zijn van de hand van Roos (vijf), pianist Karel Boehlee (drie) en Erskine (twee). Zonder twijfel is de muziek van Weather Report een belangrijke inspiratiebron geweest. De muzikale benadering van de Roos Group is echter – gelukkig – meer op jazz gericht.

Toon Roos soleert zowel op sopraan- als tenorsaxofoon overtuigend en met een stevig en vol geluid. Hij improviseert in een eigen originele fraserende stijl op basis van de harmonieën en emotie. In Boehlee heeft hij een muzikale medestander gevonden. Diens composities en improvisatie-interpretaties verraden een welhaast klassieke en zeker harmonieuze opvatting.

Aan de cd is een dvd toegevoegd. Daarin gaat het over de totstandkoming van het product en over de carrière van Roos. Daarnaast staat er een interview met Peter Erskine op. 'Angel Dance' is een welkome aanvulling op Roos' kwalitatief sterke discografie.

Meer horen en zien?
Op 18 september was Toon Roos met zijn groep te gast bij VPRO's Vrije Geluiden. Ze speelden twee tracks van bovenstaand album: 'Keep It Going' en 'The Neverending Dream'. Tevens is er een interview met Roos. Klik
hier om het item te bekijken (het begint na iets meer dan vier minuten).

Labels:

(Jacques Los, 16.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.