Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 

Cd
Audrey Chen & Robert van Heumen – 'Abattoir' (Evil Rabbit, 2011)


Abattoir is een duo van celliste/zangeres Audrey Chen en elektronicaman Robert van Heumen, twee nog vrij jonge persoonlijkheden die zich het afgelopen decennium in de internationale aandacht hebben gespeeld. De Amerikaanse Chen is begonnen als klassieke celliste met een voorkeur voor hedendaagse muziek, maar de laatste jaren heeft ze zich steeds meer ontwikkeld tot een expressieve vocaliste. De Nederlander Van Heumen is componist en uitvoerend musicus op de laptop en verschillende besturingsapparaten voor de computer, zoals bijvoorbeeld de joystick. De samenwerking is buitengewoon dynamisch en weet sterke emoties op te roepen. De muziek lijkt grotendeels spontaan geïmproviseerd, maar de gedecideerdheid van sommige interacties lijkt haast voorbereid.

Het eerste stuk, 'Bloodknot', ademt de sfeer van een soundtrack van een griezelfilm uit en begint met onheilspellend strijkwerk, dat aangevuld wordt met flexibele zang met bijzondere technieken, die soms aan Diamanda Galas doet denken. Van Heumen speelt hier puur elektronische klanken, van kleine piepjes tot langgerekte klanken die naar onweer verwijzen. De intereactie lijkt eerst te versnipperen om daarna weer intensiever te worden. Het volgende stuk, 'Hone', begint met tenenkrommend kraswek als van nagels op een schoolbord, om daarna zachter van textuur te worden en steeds lichtvoetiger en ritmischer te klinken.

In 'Endless Summer' worden naast de cello live-samples van die cello gebruikt om het timbre van het instrument te verbreden. In 'Ear To Ear' krijgt de muziek het karakter van een soundscape, die rond de stem en de samples van de vocalen wordt opgebouwd. In 'Game' versmelt de elektronica mooi met de stem van Chen. Het album eindigt met het uitbundige 'Feasting', waarin extreme dynamische contrasten de overhand hebben. Het laatste deel klinkt hectisch en bijzonder levendig. Die levendigheid is ook van toepassing is op cd als geheel. Boeiende muziek, die ook geschikt is voor wie niet zo thuis is in de elektronische muziek.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Audrey Chen vind je een lang stuk van Abattoir. Klik hier voor meer geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ken Vos, 12.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.