Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vliegende start Jumpin' Jazz Orchestra

donderdag 6 oktober 2011, Simplon, Groningen

Nou, volgens mij zijn er wel eens jazzorkesten beroerder gedebuteerd. Het optreden in het rock- en hiphophol Simplon was het tweede van het Jumpin' Jazz Orchestra. En natuurlijk rafelden de randjes hier en daar nog wel een beetje, maar het potentieel was zonneklaar. Neem alleen al de vijfmans trompetsectie onder leiding van Sibbe Oosterman. Die scheurt nu al het merendeel van de Nederlandse kopergroepen zó uit het parcours, dat kan ik je wel vertellen. In dit verband is de dynamiek van de band nog wel een zaak waar naar gekeken kan worden. Met name de achtergronden achter de vocalisten drongen soms wat teveel naar de voorgrond. Niet erg functioneel.

Vocalisten waren Renske de Boer, José Zwerink en Al Dickinson. De Boer is een podiumdier pur sang. Met haar niet geringe strot, haar eigenwijze timing en haar theatrale aanpak zou ze arrangementen verdienen, die haar ook in dat laatste opzicht de nodige ruimte bieden. En verder is ze Friezin – nuff said.

Behalve de stoute schoenen had Zwerink een japon aangetrokken die ons dankzij listig geplaatste tegenlichten ervan overtuigde dat er met haar benen in het geheel niets mis is. Dat compenseerde ze dan weer door met een handtasje van plunjezakafmetingen het podium te bestijgen. Zwerink zong werk van onder anderen Toon Hermans (!) en Ramses Shaffy en met haar prettig doorrookte geluid gaf ze die vaderlandse teksten onvermoede dimensies.

De belangrijkste arrangeur van het Jumpin' Jazz Orchestra is Douwe Dijkstra. Wat mij betreft leverde hij zijn meesterproef af met 'Love For Sale', waarin het orkest een groove te pakken had waaruit het slechts met de grootste moeite losgebikt kon worden. Een ander hoogtepunt was 'Count Bubba' van Gordon Goodwins Big Phat Band, waarin alle secties een out-of-tempo feature kregen. Heel spannend en effectief. En wanneer ergens Pavel Shcherbakov bij de trombones zit, kun je er donder op zeggen dat die voor solovuurwerk zorgt. Deed-ie, in 'All Of Me'.

Dit orkest, kortom, wordt wel wat. Keep on jumpin', jongens!

Labels:

(Eddy Determeyer, 21.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.