Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Viersterrenkeuken

Celano/Baggiani Group & Duo Ellery Eskelin/Sylvie Courvoisier, NL-NY Music Kitchen, donderdag 13 oktober 2011, Bimhuis, Amsterdam

Muziek uit de keuken van TryTone is op zijn minst verrassend en origineel. Immers, TryTone is een 'organisatie van musici die voorziet in de behoefte aan een platform voor nieuwe jazz, wars van alle scheidslijnen, die voorwaarden creëert en mogelijkheden schept voor grensoverschrijdende activiteiten, die door musici zelf worden vormgegeven'. In samenwerking met JazzplaysEurope werd een tournee georganiseerd met de vier man sterke Celano/Baggiani Group en het duo Ellery Eskelin/Sylvie Courvoisier. In verschillende samenstellingen werd door het zestal op het scherp van de snede spannende en muzikale impro-muziek uitgevoerd.

Vooral de muziek die door beide groepen gezamenlijk werd gespeeld, had een enorme intense en kwalitatieve lading. De door gitarist Guillermo Celano geschreven composities vormden de basis voor lyrische solistische prestaties van de saxofonisten Michael Moore en Ellery Eskelin, alsmede het uitgekiende pianospel van Sylvie Courvoisier.

In alle formaties waarin Celano speelde, viel zijn smaakvolle, harmonieuze begeleiding op. Hij creëerde prachtige ruimtelijke akkoorden, waardoor een welhaast filmische klankkleur werd opgeroepen. Voeg daaraan toe het bescheiden doch accurate basspel van Sven Schuster en het ingetogen en gevarieerde drumwerk van Marcus Baggiani, en je hebt een uitermate muzikale en subtiele ritmesectie voor kwalitatieve impromuziek.

Ook in de kleinere bezettingen werd volop intensief en geconcentreerd samengespeeld en geïmproviseerd. Exemplarisch in die zin was zeker het duo Eskelin/Courvoisier. Pianiste Courvoisier begeleidde de elegante rapsodische improvisaties van tenorist Eskelin gepast ritmisch en aanvullend. Zonder elkaar de loef af te steken werd respectvol en alert reagerend gemusiceerd op wederzijdse muzikale wendingen en ideeën.

Deze meeting van internationale muzikanten was zeer succesvol. Er werd gemusiceerd vanuit een harmonisch concept en dezelfde muzikale opvattingen: improvisatiemuziek zonder competitieve motieven, veeleer vanuit harmonieuze competenties.

Deze editie van Music Kitchen verdient absoluut navolging. Uit de muzikale keuken van TryTone moet dat ook zeker te realiseren zijn. Het was er deze donderdag goed toeven en smullen geblazen!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder. Cees van de Ven maakte enkele dagen eerder foto's van dit concert in Wilhelmina, Eindhoven. Bekijk ze hier.

Labels:

(Jacques Los, 24.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.