Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
'Vier'maal is scheepsrecht!

Corrie en de Grote Brokken, vrijdag 30 september 2011, Paradox, Tilburg

Een vrolijke wals of een ska-beat, voorafgegaan door vette funk, jazz of rockgrooves, afgewisseld met flarden dichterlijke poëzie of rake theaterhumor. Het kan je zo maar overkomen, wanneer je de gelukkige bezoeker bent van een concert van gitariste Corrie van Binsbergen en haar Grote Brokken. Maar de titel 'gitariste' is beslist te klein voor haar. Deze af en toe scheurende rockchick heeft een fenomenaal muzikaal inzicht en het talent om een boeiend, avondvullend programma neer te zetten. Het voert je mee door het land van 25 jaar Corrie en de Brokken en de evolutie daarvan, Corrie en de Grote Brokken.

Als je net als ik getuige bent van een klein stukje voorbereiding van het concert, wordt snel duidelijk dat je heel wat in je mars moet hebben en - vooruit - een tikkeltje eigenwijs moet zijn om een dergelijk concept neer te zetten. Maar ook dat Van Binsbergen groot respect geniet bij het twaalf koppen tellende orkest. En dat respect is wederzijds, ook dat is duidelijk.

Vaste drummer Arend Niks was door een hernia geveld, maar werd vervangen door Yonga Sun (door van Binsbergen weggegrapt als: "dat is ook niet Niks!"). Misschien niet zijn ding zou je zeggen, maar Sun bevestigde het tegendeel door zijn stomende aandeel in de ritmesectie met bassist Hein Offermans. Haast onopvallend was de plek van toetsenman Dionys Breukers, maar zijn geluiden en samples waren dat geenszins. Ook in zijn spel kwam de humor naar voren, een belangrijke impuls in het kleurrijke gezelschap. Rockgitarist Wouter Planteijdt deed een plezierige duit in het zakje door op zijn eigen no-nonsense manier lustig door het repertoire heen te scheuren.

"Goed geluk behoeft geen franje, mooie zin voor géén geld", was een frase van Bob Fosko. Spuug vloog in het rond en zijn nekspieren zwollen op. Zijn gezicht liep af en toe gevaarlijk rood aan wanneer Fosko dichterlijke waarheden op het publiek afvuurde. Zijn ruwe, ongepolijste stem vormde een groot contrast met die van Beatrice van der Poel. Haar stem kwam volledig tot zijn recht in het zelfgeschreven 'It Takes Time'. Maar Van der Poel laat ook een andere kant van zichzelf zien. In samenspraak met Fosko, huilend als een wolf of door het tergend repeteren van 'where are you now' in haar versie van 'Betty Blue'. Steeds weer is de combinatie theater en muzikale intelligentie bepalend voor de originaliteit van het project.

Geniaal ook is het aandeel van componist en multi-instrumentalist Hans Hasebos. De warme, ronde klanken van zijn vibrafoon zorgen voor fraai verborgen extra's en zijn virtuositeit blijkt onmiddellijk in een solo waarin hij vol enthousiasme los gaat.
De omlijsting door het kwartet blazers is uiterst smaakvol en totaal niet overdadig. Het zijn vooral de klanknuances die indruk maken. Met trompettist Angelo Verploegen, trombonist David Rothschild en saxofonisten Jasper Blom en Rutger van Otterloo heeft Van Binsbergen dan ook het neusje van de zalm op de rol staan.

Met een dikke glimlach op haar gezicht of in opperste concentratie, met een ouderwets scheurende solo, kunstige riffs of kleine melodieuze jazzloops: van Binsbergen was in ieder stuk verweven. Vanavond presenteerde zij haar project 'Vier' en kwam bij aanvang haar publiek tegemoet met een Zappa-stuk, een smakelijk voorafje.

De toegift was een zinderende vertolking van 'Pastorale'. Oorspronkelijk geschreven door Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot en ooit zo onnavolgbaar geduetteerd door Ramses Shaffy en Liesbeth List. Het was een try-out, nog nauwelijks gerepeteerd en Fosko moest het uit zijn tenen halen, maar indrukwekkend was het wel!

Klik hier voor een fotoverslag door Maarten van de Ven van het concert dat Corrie en de Grote Brokken een dag eerder gaven bij de JIN in de Lindenberg, Nijmegen.

Labels:

(Donata van de Ven, 18.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.