Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Superhelden in De Smederij

Shooster, dinsdag 27 september 2011, De Smederij, Groningen

Een setje netjes opbouwen, rustig naar een beschaafd hoogtepunt werken – dat is er niet bij. Als een superheld die met één flitsende sprong op de plaats des misdrijfs staat, speelde saxofonist Efraïm Trujillo De Smederij wakker met een rappe blues, waarmee hij alle boeven en ander gespuis uit het veld mepte. Het enige resultaat was vanzelfsprekend dat gitarist Anton Goudsmit - van nature een wat labiele, gemakkelijk te beïnvloeden persoon - zich halsoverkop liet meeslepen in de euforie en Shooster gelijk naar een kolossale climax voerde.

Het kwartet Shooster van bassist Sven Schuster bestaat al sinds 1995, maar speelt relatief zelden. Via andere bezettingen kennen de leden elkaar evenwel van haver tot gort en dat lieten ze merken ook. Schuster is een walker met een groot arsenaal aan pasjes en loopjes, maar hij is ook niet te beroerd om een gestreken duet in contrapunt aan te gaan met de gitarist. Als strijker bezielt hij een canvas met veelkleurige landschappen van zeker vier à vijf meter breed. Zijn composities – de band speelde uitsluitend eigen werk – noodden tot uitgebreide speurtochten en safari's.

Naarmate de avond vorderde werd het allemaal eigenlijk alleen maar erger. Halverwege de tweede set zag ik dat het bovenste deel van Goudsmits bladmuziek door condenswater was uitgewist – maar het kan ook zijn dat de belichting mij hier parten speelde. Gastdrummer Steve Altenberg, die de driftig voortrazende Victor de Boo tegen het einde afloste, had in elk geval geen score nodig. Alsof hij in rechtstreeks telepathisch contact stond met de rest sloeg hij elk accent, elke nuance pats-boem-raak. Wat een oren, dat gastje. En dan had hij het niet eens nodig gevonden, zich in een telefooncel te transformeren.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.