Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Nieuw kwartet Scofield brengt aansprekende funk en soul

donderdag 29 september 2011, Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Gitarist John Scofield heeft intussen een imposante palmares van muzikanten opgebouwd aan wiens zijde hij te zien was, waaronder Miles Davis, Joe Henderson, Charles Mingus, Joey DeFrancesco, Herbie Hancock, Pat Metheny, Bill Frisell, Mavis Staples, George Duke, Jaco Pastorius en John Mayer. Ook de genres waarin hij zich laat horen, variëren van jazz, fusion en funk tot blues, soul en andere vormen van moderne Amerikaanse muziek. Hij weet zich als een kameleon wonderwel aan te passen aan de muzikanten waarmee hij zich omringt. Met dit nieuwe kwartet laat hij zich meevoeren in een sfeer van funk en soul.

De trend van de vier soulmates was vanavond beklonken vanaf het eerste nummer 'Kool'. De stevige baslijn van Andy Hess deed onze ribben trillen en vermengde zich met de prehistorische Hammondgeluiden van Nigel Hall. Daarbovenop het vernuftige, snijdige vingerwerk van Scofield. Dat stond in fel contrast met zijn statische houding, waarbij hij bij elke toucher als het ware aan de grond genageld stond. Neem daarbij de krachtige funkbeats en de ritmische herhalingen van drummer Terrence Higgins - zelfs met de pet voor de ogen wist hij blindelings zijn street beats vinden - en een excentrieke avond kon losbarsten.

Het was vooral Hall die meermaals op de voorgrond trad. Deze soulman zorgde ervoor dat met nummers als 'Blow Wind Blow' en 'Drop And Roll' een mix van gospel en blues op ons afkwam. Zijn volle energetische stem deed zelfs Hess af en toe letterlijk buigen en kronkelen voor hem. Hall switchte regelmatig van keyboard naar hammondorgel, waarmee hij meermaals felle intergalactische tonen de ruimte instuurde. Zij die op het punt stonden om hun gedemodeerd meubelstuk op de container te gooien, zullen dit instrument na deze avond weer met veel zorg behandelen.

In sommige solo's wist Scofield het publiek in te palmen en zijn meesterlijk gitaarwerk te staven. Maar ook in zijn begeleiding van Halls vocale uithalen etaleerde hij hoge kwaliteit. Deze gitaarnerd ging een duel niet uit de weg met Andy Hess en Terrence Higgins. Tijdens de vertrouwde nummers 'Still Warm' (1985) en 'For Love' (1976) hoorden we een schitterend steekspel tussen enerzijds Scofield en Hess en anderzijds het duo Scofield en Higgins. Scofield zelf verraste door een onverwacht einde met slechts een paar noten, waarvan de allerlaatste nog lang bleef nazinderen. Zonder versterkers kan men zich Scofield moeilijk voorstellen, maar soms lieten ze hem in de steek vanavond met een vervelend geruis. Daar trok hij zich niks van aan. Misschien daardoor ook dat tijdens een intimistische interpretatie van 'Round Midnight' zijn voetenwerk extra in het oog sprong.

Het is opvallend hoe Higgings en Hess altijd de juiste groove etaleren met af en toe dat stevige undergroundgevoel. Weinig geraffineerd misschien, maar noodzakelijk om dit concert te dragen en te ondersteunen, zoals bij de soulnummers van Nigel Hall, waarbij hij zijn ziel uit het lijf schreeuwt met "I don’t need nobody else" en "hit me, hit me!"

Deze band verdient een jonger publiek, dat uit de bol kan gaan en lekker jazzy en funky kan meedansen in een ruige omgeving waar een wietsfeertje best kan. Toch wordt het concert met zó veel plezier gebracht dat - ook in deze nette zaal en zelfs met een publiek dat gedoemd is om netjes en braaf op de stoel te blijven zitten - een hart voor funk en soul voelbaar is.

Het ogenschijnlijk rustige publiek springt na het einde van het concert als een springveer omhoog voor een staande ovatie en wordt op zijn wenken bedient met een stevig bisnummer: 'I Don’t Need No Doctor' van Nigel Hall. Nog eens mooi om te zien hoe hierbij Scofield en Hall als twee bekvechtende hanen tegenover elkaar staan te kakelen. Misschien hadden we wat meer jazz verwacht vanavond, maar met de funk en de soul zat het in ieder geval goed.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 10.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.