Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Grand Theatre wordt idyllisch landschap

Ben Goldberg Trio, donderdag 29 september 2011, Grand Theatre, Groningen

Ook mooi: een kale bergtop. Of een kleine waterval die een beekje van woelig water voorziet. Tja, de muziek van het Ben Goldberg Trio leidt je haast automatisch naar dit soort idyllische oorden (een Japanse tuin kan vanzelfsprekend ook). Klarinettist Ben Goldberg zoekt het in bescheiden nuances. Ook tijdens het circulair blazen en in de meest vrije passages blijft de output overzichtelijk. Het onweer komt niet verder dan de kim.

Dat het optreden niet in loos geneuzel vastloopt, heeft behalve met de kwaliteit van de muzikanten zelf vooral te maken met de sterke composities van de leider. Zijn associatie met Tin Hat, waar geen genoegen wordt genomen met uitgewalste vamps of minderbedeelde riffjes, is daar voor een belangrijk deel debet aan.

Het zou interessant zijn, het werk van Goldberg eens te horen in de opvatting van de Microscopics – of van de Dutch Swing College Band, voor mijn part. Maar dan zouden we natuurlijk wel het lage, wat drenzerige, open geluid van drummer Kenny Wollesen missen. Een geluid waar je van alles op zou kunnen stapelen. Plus de nimmer opdringerige klarinet van Goldberg, die Tony Scott in een introverte bui in herinnering roept. Terwijl ik ook één directe quote van Jimmy Giuffre hoorde. Kan ook minder zijn geweest.

Voorzichtig voelen lijkt het devies van de San Franciscaan, eerder in elk geval dan krachtdadig ingrijpen. Geen wonder dat de liedjes meer dan eens in een ijl fluïdum oplosten. Een haiku, kortom, heeft meer impact dan een Ster-spotje.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.