Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Free jazz kan beter

Tony Malaby's Tamarindo, vrijdag 30 september 2011, Bimhuis, Amsterdam

Sinds tenorsaxofonist Tony Malaby zich in 1995 in New York vestigde, behoort hij tot de veelgevraagde jazzimprovisatoren. Behalve met eigen formaties speelde en speelt hij in Charlie Haden's Liberation Orchestra, in de Electric Bebop Band van drummer Paul Motian en het Fred Hersch Quintet, om maar wat te noemen.

Ook zijn discografische gegevens getuigen van een door velen gevraagd musicus. Hij maakte platen met onder anderen Mark Helias, Marty Ehrlich, Michael Formanek, Satoko Fuji en Tom Varner. Als leider produceerde hij in het bijzonder platen met een summiere bezetting: slechts bas en drums, of cello en drums, of electrische Wurlitzer en drums. Met zijn trio Tamarindo wijkt Malaby daar niet van af. Met bassist William Parker en drummer Nasheet Waits werden de free jazz jaren (’60 en ’70) in de BIM tot leven gebracht.

Kenmerkend in die jaren was de bravoure houding en dito speelwijze, die gepaard ging met een ruwe, felle toonvorming. Saxofonisten als Peter Brötzmann, Frank Wright, Kenneth Terroade, Albert Ayler, Pharoah Sanders, David Ware, Jimmy Lyons, Byard Lancaster, Archie Shepp en Maurice McIntyre beten mondstukken en rieten stuk en scheurden en gierden erop los.

Malaby daarentegen is van een bescheidener kaliber. Het harde krachtige saxgeluid bevindt zich niet in zijn bagage. Zijn geluid viel weg in de overdonderende geluidsbrij van bas en drums. Zijn tamelijk diffuse toon kwam nauwelijks boven de ritmische geluidsorkaan uit. De nogal academische, neuzelige improvisaties en het gerommel met valse lucht en multifonische noten versterkten zijn nogal onzekere optreden.

In de hoedanigheid van sideman in alle mogelijke groepen komt Malaby beter tot zijn recht dan in de trioformaties. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zijn kwaliteiten beter tot uiting komen op 21 oktober (ook in het Bimhuis) in de groep Ches Smith & These Arches, waarin verder onder anderen Tim Berne en Mary Halvertson spelen. Ik zal daarbij zijn en verwacht revanche van Tony Malaby.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Jacques Los, 13.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.