Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Enerverende collectieve improvisaties en composities

Ches Smith & These Arches, vrijdag 21 oktober 2011, Bimhuis, Amsterdam

Een emancipatoir bandje, dat van Ches Smith & These Arches. 40% Vrouwen. Kom daar maar eens om in het bedrijfsleven of bij de overheid. Laat staan in het mannenbolwerk van de jazz. Twee vrouwen dus in het kwintet van drummer Smith, en niet de eerste de besten: Andrea Parkins op elektrisch versterkte en gemanipuleerde accordeon en gitarist Mary Halvorson.

Beide dames zijn in de hedendaagse New Yorkse downtown impro-scene graag geziene en gehoorde muzikanten. Zij hebben hun sporen verdiend en achtergelaten bij onder anderen Ellery Eskelin, Nils Cline, Jim Black, Anthony Braxton, Marc Ribot en Tom Rainey. Dit illustere duo vormt de harmonieuze ruggengraat van de muziek van These Arches.

The Arch, de boog, de verbinding tussen improvisatiemuziek en uitgeschreven materiaal, daar gaat het om bij de fenomenale drummer Ches Smith. Vanuit geschreven motieven, lijnen en melodieƫn is ruimte gecreƫerd voor de collectieve improvisaties binnen de groep, bijvoorbeeld de twee saxen (Tim Berne op alt en Tony Malaby op tenor). Individuele solo's zijn in dit concept zeldzaam.

Hoewel Malaby's spel tijdens zijn optreden enkele weken terug in zijn eigen formatie Tamarindo niet meeviel, wist hij zich naast Berne goed te handhaven en liet hij een krachtig geluid horen in combinatie met soepele en duidelijk articulerende improvisaties. De duo-bijdragen van de saxofonisten met daaronder het gevarieerde en strakke drummen van Smith en de accordeon- en gitaarbegeleiding veroorzaakten een overweldigende warme en volle klankkleur.

De kracht van de groep van Ches Smith zit hem vooral in de overtuigende composities, waarin veel muzikale elementen zijn samengebald: strak samenspel, subtiele lyrische passages, rock en groovy ritmes, ritmische variaties, contrasten van fortissimo naar pianissimo en in dat alles ruimte voor improvisaties. Het zijn composities die je gerust als kleine suites kunt aanmerken. Ches Smith is niet alleen een groots drummer, maar tevens een niet te onderschatten componist.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Jacques Los, 31.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.