Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De kracht van de essentie

Toots Thielemans Quartet, vrijdag 23 september 2011, Villarte, Academiezaal, Sint-Truiden

Het openingsconcert van het nieuwe seizoen van Villarte was al maanden geleden uitverkocht. In de bijzondere ambiance en akoestiek van de Academiezaal werd uitgekeken naar de komst van Belgisch/internationaal jazzicoon Toots Thielemans. Ondanks zijn hoge leeftijd concerteert hij nog vaak en met plezier. Vanavond was dat met pianist Bart Van Caenegem, de Nederlandse basgitarist Marcel Schimscheimer en drummer Teun Verbruggen.

Het ging er vanavond niet om wát er gespeeld werd, maar om hoe er gespeeld werd. Voorspelbaar repertoire, zeggen boze tongen. Dat mag misschien zo zijn, maar de mondharmonicavirtuoos heeft zo'n ijzersterke reputatie dat werkelijk niemand daar om maalt. Zij die massaal naar zijn concerten komen, zijn diegenen die deze jazzlegende op zijn hoge leeftijd (Brussel, 29 april 1922) willen zien, horen en beleven.

En hij stelde ook vandaag niemand teleur. Zijn timing en interpretatie zijn er nog steeds en de zeggingskracht van zijn spel is doordringend. Met het klimmen der jaren en de duizenden concerten die hij heeft gegeven over de wereld in zijn lange leven, hebben hem gelouterd en nu doen terugkeren naar de essentie. Hij verpersoonlijkt het gezegde 'minder is meer'. Zijn praatjes en introducties op fluistertoon werden gretig door het publiek opgenomen en geapprecieerd.

Opvallend was de souplesse en inventiviteit waarmee pianist Bart Van Caenegem Thielemans hier terzijde stond. Hij speelde voor de eerste maal met de grand old man, maar op zijn spel viel niets aan te merken. Met geloof in eigen kunnen verraste hij door prima te begeleiden, maar ook de wijze waarop hij een melodielijntje of slotakkoord van een improvisatie van Thielemans overnam als vertrekpunt van zijn improvisatie, verdiende alle lof.

Componist/producer en basgitarist Marcel Schimscheimer speelt in het Metropole Orkest en is onder andere te horen bij Marco Borsato en René Froger. Een allround funky, stevige basgitarist, die Thielemans vanavond met zijn eigentijdse sound inspireerde. Hij viel bij de meester zichtbaar in de smaak.

Zoals enkele malen eerder al het geval was, koos Toots als drummer van dienst Teun Verbruggen. Hij geldt als een van Belgisch meest getalenteerde drummers. En dat bewees hij in dit concert opnieuw met dienend - maar niet onderdanig - spel. Hij heeft het vermogen om zich probleemloos in te burgeren in ieder gezelschap en daarbij toch geheel zichzelf te blijven.

'Bluesette', de Thielemans-compositie die iedereen van hem kent en ook verwacht, begon in driekwartsmaat en ging over in een swingende uptempo vierkwarts. Zo houdt hij voor zichzelf en het publiek zijn geesteskind fris en spannend. Dit concert heeft ongetwijfeld geleid tot nog meer respect voor dit Belgische jazzicoon. Directeur Stefaan Ottenbourgs van Villarte kan tevreden zijn met deze droomstart voor het nieuwe seizoen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Labels:

(Cees van de Ven, 5.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.