Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Joris Roelofs Quartet – 'Live At The Bimhuis' (JJR Records, 2011)

Opname: 2010

Joris Roelofs is niet de eerste altsaxofonist van de generatie na Benjamin Herman die een cd laat verschijnen met Amerikaanse begeleiders. Tineke Postma en Ben van Gelder wisten zich ook al omringd met illustere Amerikanen als Geri Allen, Scott Colley, Terri Lyne Carrington, Aaron Parks en Ambrose Akinmusire.

Of de samenwerking met prominente Amerikanen perse een relevante toevoeging is lijkt me discutabel – tenslotte hebben we hier te lande uitstekende ritmesecties beschikbaar – hoewel het niet slecht is voor internationale ambities en het zeker zal bijdragen tot een grotere bekendheid over de Nederlandse grenzen.

Roelofs wisselt de altsax af met de basklarinet. Vooral op 'August 30' soleert hij met een mooie ronde ingetogen toonvorming en in het meer experimentele en subtiele 'Lower Space' komt het instrument qua klankkleur goed tot zijn recht.

Van de zeven gespeelde compositie zijn er vier van de hand van de leider, die geenszins detoneren in het overwegend lyrische, moderne mainstream-repertoire. Een repertoire dat gekenmerkt wordt door bedachtzame en zeer melodieuze composities in combinatie met de ballads 'Day Dream'(Ellington/Strayhorn) en 'My Ideal' (Robin, Whiting & Chase) met als uitschieter Warne Marsh's 'Background Music'. In een ijzingwekkend tempo soleert Joris vingervlug door de akkoorden, op de hielen gezeten door de onstuimige Amerikanen: pianist Aaron Goldberg, bassist Joe Sanders en drummer Gregory Hutchinson.

Meer horen?
Op de
website van Joris Roelofs kun je van dit album de track 'August 30' beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 10.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.