Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Fred Ho & The Green Monster Big Band - 'Year Of The Tiger' (Innova, 2011)

Opname: 2010

De Chinees-Amerikaanse Fred Ho kan met een beetje fantasie de Kurt Weil van de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap genoemd worden. Ho's idioom is een mengeling van hoge en lage cultuur en is doordrenkt met socialistische boodschappen en knipogen naar het Chinese communisme. Zijn voorliefde voor het mengen van stijlen heeft al geleid tot zoiets eclectisch als een synthese van Peking-opera en free jazz. Op 'Year Of The Tiger' gaat Ho ook weer alle kanten uit.

Parallellen met het narratieve werk van Frank Zappa zijn makkelijk te vinden, vooral op de uitermate funky en geestige 'Very, Very Baaad! Tribute Medley To Michael Jackson'. Behalve dat de arrangementen enorm swingen, met bijvoorbeeld een prominente plaats voor de baritonsax in 'Bad', ontspoort de muziek ook op typische Zappa-manier. Tijdens 'Thriller' wordt er een gedicht van Magdalena Gomez afgestoken over het ongebreidelde consumentisme, met de nodige vergelijkingen met zombies als metafoor voor de koopzucht.

Na deze speelse ode aan Michael Jackson volgt een al even bizar eerbetoon aan Jimi Hendrix, waarin een extreem dissonante versie van 'Purple Haze' het meest aanspreekt. Met ook nog odes aan Johnny Quest en Duke Ellington is het duidelijk dat deze plaat, zoals veel van het werk van Ho, gaat over het 'deconstrueren van de Amerikaanse populaire cultuur'. Dat het resultaat wat cerebraal, topzwaar en vermoeiend overkomt, lijkt Ho niet te deren. Waarschijnlijk is dat de onvermijdelijke keerzijde van muziek die zo programmatisch is opgezet. Toch is deze plaat, in kleine doses, een aangename en frisse kijk op de cultuur van de Verenigde Staten, gebracht door een scherp observator.

Labels:

(Sybren Renema, 24.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.