Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Dvd
Sevda - 'Exclusive Collector’s Edition' (Caprice Records, 2011) 2 CD/DVD

Opname: 1972

Sevda, Turks voor 'liefde', was de naam die de Turkse trompettist en bugelspeler Maffy Falay koos voor een band waarin jazz en Turkse muziek werden vermengd. In 1971 ontstond zo in Zweden een van de eerste Europese wereldmuziekbands. Het pionierswerk van de eveneens in Zweden wonende cornettist Don Cherry had zijn sporen achtergelaten.

Het jaar daarop werd de band gevraagd om opnamen te maken voor het label Caprice, dat de reeks Riksconcerter vastlegde. Dit concert werd ook uitgezonden op tv. In een iets andere bezetting volgde een album dat in het Kopenhaagse Jazzhus Montmartre werd opgenomen, een week na de tv-opnamen. Kort daarop keerde violist Salih Baysal wegens heimwee terug naar Turkije en werd de band opgeheven. In de band zaten verder de bekende drummer Okay Temiz, baritonsaxofonist Gunnar Bergsten en bassist Ove Gutsafsson. Daaraan werden voor de eerste opname tenorist Bernt Rosengren en darbuka-speler Akay, broer van Okay, toegevoegd.

De twee albums zitten nu met de twee tv-uitzendingen op dvd in een doos. De kaders van de muziek vormen Turkse volksmelodieën en ritmes, die aan een relaxte jazzbenadering worden onderworpen. Vooral Okay Temiz zorgt ervoor dat de jazzswing natuurlijk wordt verweven met de oneven maatsoorten. De verrassing is het bijzonder expressieve spel van Baysal, die vooral op het tweede album indruk maakt. De beide tv-uitzendingen zijn zonder knipwerk overgezet en hebben daardoor een overlapping in het eerste stuk. Een document dat alleen visueel gedateerd is.

Labels:

(Ken Vos, 31.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.