Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Artikel
The making of Clifford Brown


"Hij was wellicht de beste, de meest volmaakte trompettist uit de geschiedenis van de jazz. Hoewel hij slechts 25 jaar oud werd, is de invloed van Clifford Brown nog steeds groot. In de budgetserie House of Jazz verscheen een doos met tien cd's van het trompetwonder.

Voor een uitermate zacht prijsje geeft deze cd-box een aardige introductie tot het werk van Brown. Het doosje bevat onder meer opnamen die de trompettist in Parijs maakte, tijdens zijn verblijf met het Lionel Hampton Orchestra aldaar. Aangezien de Hamp alle muzikale activiteiten buiten zijn orkest had verboden, moesten de muzikanten 's nachts uit hun hotelramen klauteren voor dat extra werk. Voorts minder bekend spul met blanke Los Angeles-muzikanten, de nodige schijfjes met Max Roach en een suffe sessie met strijkers, de enige opnamen waarop Brown beneden zijn niveau speelde.

Wie prijs stelt op uitvoerige liner notes en een onberispelijke productie, komt aan zijn trekken met de vier cd-box 'The Emarcy Master Takes'. Losse cd's van de Brown-Roach combo zijn dan nog 'A Study In Brown' en 'Clifford Brown And Max Roach'. Voor de – interessantere! – live sessies ('A Night At Birdland', 'Live At The Bee Hive' en 'The Beginning And The End') zul je, vrees ik, alleen in de gespecialiseerde jazzwinkels terecht kunnen. Al dan niet tweedehands. En dan is het nog maar de vraag of je veel vindt. Brownie is gewild en mensen die hem eenmaal in huis hebben zijn niet snel geneigd, hem weer de deur uit te doen."

In een uitgebreid artikel biedt Eddy Determeyer een insightful kijkje in de keuken van Clifford Brown. Over carrière, techniek, invloeden, bewonderaars en noodlot.
Klik
hier om het te lezen.

Meer weten?
Klik hier voor het enige televisie-optreden van onze held, in een spotje van Soupy Sales, whatever that may have been.

Labels:

(Maarten van de Ven, 15.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.