Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws / Vooruitblik
Dion Nijland musician in residence bij JIN


De stichting Jazz & Impro Nijmegen (kortweg JIN) biedt bassist Dion Nijland het komende seizoen 2011/2012 de mogelijkheid om vier jazzconcerten zelf in te vullen. Nieuwe combinaties, kleine experimenten, door muzikanten bij elkaar te zetten waar de bassist nog niet eerder mee heeft gespeeld - in ieder geval niet in de gekozen samenstelling.

Nijland koos ervoor om alle concerten in trio-bezetting uit te voeren. Het trio is voor hem "het meest wendbare 'getal' en een spannende vorm om mee op te treden. In een trio kun je nooit even indutten en je verbergen achter de ander, ieder moet op het scherpst van de snede spelen. De wetten van het trio zijn even medogenloos als fascinerend en in deze reeks van vier concerten hopelijk in volle hevigheid te bewonderen."

De bassist wil de nadruk leggen op improvisatie. Hij heeft gezocht naar combinaties van instrumenten en individuen die verrassen en tevens houvast bieden. De serie, die plaatsvindt in de Lindenberg, start op donderdag 6 oktober met een trio, dat naast Nijland bestaat uit drummer John Engels en violist Jeffrey Bruinsma. "Een combinatie bol van muzikale contrasten," aldus de bassist. Het tweede concert (1 maart 2012) presenteert Nijland een trio met pianist Michiel Braam en drummer Christian Thomé. "Ik weet dat Braam kan swingen én anti-swingen. Thomé komt uit Keulen en kan 'klein' grooven en met diverse kleuren spelen. Ik wil graag eens meemaken wat er gebeurt als we de vloer opgaan."

Het derde concert op 5 april 2012 brengt drie bassisten samen: Dion Nijland, Wilbert de Joode en Ernst Glerum. In dit concert wil Nijland experimenteren met verschillende speelmogelijkheden en geluiden van de contrabas. Het laatste concert vindt plaats op 7 juni 2012: een trio met saxofonist Jasper Blom en drummer Onno Govaert. Nijland: "Het saxofoontrio is me altijd zeer dierbaar geweest. Ik hou van de open klank en de muzikale wendbaarheid. Sinds 1999 speel ik in Dimami (met Makki van Engelen en Miguel Boelens), een trio met eveneens drums en saxofoon. Deze avond probeer ik het met twee andere partners en gaan we min of meer onvoorbereid het podium op."

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij speelt jazz, improvisatie- en wereldmuziek in de groepen Dimami, De Bende van Drie, Talking Cows, TOM, Lilian Hak en het Oleg Fateev Trio.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over het programma van stichting Jazz & Impro Nijmegen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 29.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.