Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een zoektocht naar de innerlijke mens

Testimoni: Martin Fondse & Eric Vloeimans feat. Matangi Quartet, zaterdag 3 september 2011, Paradox, Tilburg

Muziekpodium Paradox in Tilburg bracht afgelopen zaterdag een voortreffelijke opening van het seizoen met 'Testimoni', een verrassend try-out concert van pianist Martin Fondse, trompettist Eric Vloeimans en de strijkers van het Matangi Quartet.

Fondse componeerde in 2006 de vierdelige suite 'Testimoni Interiori' voor Vloeimans en het Matangi Quartet, een zoektocht naar de innerlijke mens. "Het begint altijd met stilte," aldus Fondse. "Het eerste deel gaat over het krieken van de dag, het tweede deel gaat over de arbeidsvolle dag, dan volgt de avond en uiteindelijk de nacht."

De titel dekt de lading; je wordt opgetild en meegevoerd. Spannende momenten met miniem hoorbare ruisjes van de strijkers werden gevolgd door geruststellende ritmische figuren. En steeds was het Matangi Quartet dragend voor de lijnen waarmee Eric Vloeimans op ingetogen wijze het geheel complementeerde.

Ze besloten de eerste set met het nummer 'Lex', een compositie van Fondse en Vloeimans, die zij maakten voor een vijf minuten durende animatiefilm van Udo Prinsen. De titel verwijst naar Lex van Weren, de Nederlandse trompettist die Auschwitz overleefde. Tussen alle delen van de eerste set bleef het publiek overigens muisstil, waarvoor Fondse zijn waardering uitsprak.

Had Martin Fondse in de eerste set voornamelijk de rol van dirigent, in de tweede set was hij op de piano te beluisteren en kon Vloeimans voluit gaan in zijn compositie 'Never Before'. In het stuk 'Zielsverwant' bespeelde Fondse de vibrandoneon, welke hij melancholiek en verhalend liet klinken in samenspraak met de strijkinstrumenten. De vibrandoneon is een blaasinstrument met een pianoklavier. Het mechaniek werkt als een melodica, maar is gemaakt van hout en heeft een lang gebogen mondstuk. De klank doet denken aan de bandoneon.

Het vervolg van de set bestond uit een reeks composities met poƫtische Portugese titels als 'Paraiso' (paradijs), 'O Mar' (de zee) en 'Floc De Neu' (sneeuwvlokje). Zij illustreren Fondse's verbintenis met Braziliƫ, waar hij naast muzikale avonturen ook zijn (toekomstige) vrouw vond.

Als toegift werden we meegesleept door het indrukwekkende 'Requiem' van Eric Vloeimans, waarin de zeer lang uitgerekte tonen van de trompet zich verrassend verhielden met het geluid van de violen, de altviool en de cello.

Van begin tot eind een avontuurlijk concert, dat een staande ovatie van het publiek uitlokte.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Labels:

(Monique van der Lint, 10.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.