Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Opera
Verknipte muziek voor verknipte beelden van verknipte lieden

The News, opera van Jacob ter Veldhuis, met het Clazz Ensemble, dinsdag 13 september 2011, Grand Theatre, Groningen

Een soort opera in eindeloze wording. Want zoals de wereld van dag tot dag verandert, en daarmee het nieuws, zo verandert ook 'The News', de postmoderne opera van Jacob ter Veldhuis. Een werk dat commentaar levert op het (non-)nieuws van onze dagen. Dat gebeurt met verknipte nieuwsbytes en interviewfragmenten van CNN en andere internationale televisiezenders, die boven het dertienkoppige Clazz Ensemble worden geprojecteerd. Hoewel dus elke aflevering van 'The News' in principe verschillend is, bleken beelden en muziek in het Grand Theatre in elkaar te grijpen als de tandraderen van een goed onderhouden standerdmolen.

De bezetting van Clazz refereert aan de bigbands van de jaren dertig, maar de muziek van JacobTV (zoals zijn artiestennaam luidt) heeft meer met het Innovations-orkest van pianist Stan Kenton, als we dan toch naar aanknopingspunten zoeken. En zoals de beelden versneden, vermenigvuldigd, herhaald, verkleurd, gespiegeld, vertraagd en versneld worden, zo is ook de muziek een auditieve staccato-collage. Daarbij fungeren de interviewers, de politici en de andere hotemetoten als de solisten wier platitudes worden opgeblazen tot ritmische aria's.

Dramatis personae te kust en te keur: van Barbie Palin tot Brigitte Bardot (vermomd als zeekoe), van Leider W. tot Duce B. Verknipte lieden kun je maar het best verknippen, moet Ter Veldhuis gedacht hebben.

Klik op de afbeelding linksboven voor een trailer van 'The News'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.