Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Straatfeest als opmaat voor een nieuw Paradox-seizoen

Eefje de Visser & band + Joris Posthumus Quartet, zaterdag 3 september 2011, Willem II-straatfeest, Paradox, Tilburg

Na het succes van vorig jaar opende de Willem II Straat opnieuw het culturele seizoen tijdens 'De Opening'. Een samenwerkingsverband van culturele instellingen, kleinschalige bedrijfjes, winkels en bewoners in de smaakvol gerenoveerde straat in Tilburg. Dans, theater, modeshows en wat al niet meer trok als een bond gezelschap langs. Als opmaat voor de programmering van het nieuwe seizoen 2011-2012 heeft jazzpodium Paradox, zowel op het binnen- als het buitenpodium, gratis toegankelijke optredens gepland. Eefje de Visser & Band en het Joris Posthumus Quartet vormden het culturele hoogtepunt van dit zonovergoten straatfeest.

De van oorsprong singer-songwriter Eefje de Visser won twee jaar geleden de grootste aanmoedigingsprijs die Nederland kent: de Grote Prijs van Nederland. Haar publieke bekendheid verwierf zij echter in het één minuut durende optreden bij 'De Wereld Draait Door', net nadat ze haar eerste album 'De Koek' had uitgebracht. Afgelopen zomer ging ze als een wervelwind langs Oerol, Lowlands en de Uitmarkt. En dan nu op het kleinschalige jazzpodium Paradox, waar ze al eens eerder heeft opgetreden.

Het zingen in een band gaat haar goed af, er is een klik, en de verraderlijk ingenieuze muziek is van meerwaarde voor haar teksten. Het beeld dat zij tekstueel oproept, wordt er soms door uitvergroot of juist van accenten voorzien. Haar stem is prettig, de presentatie aanstekelijk door de ingetogen innemendheid van haar podiumpresentatie. Eefje de Visser zingt lieflijk over persoonlijke verlangens en haar verwondering over de wereld om haar heen, vaak in oprechte vertwijfeling. Bijna filmisch trekken de liedjes als aardse miniatuurtjes langs je heen. De vocale accenten of ombuigingen in haar stem zijn wellicht haar handelsmerk.

Naast de intimiteit van De Visser op het binnenpodium vormt het hoog energetisch, muzikaal gehalte van saxofonist Joris Posthumus op het buitenpodium een mooi tegengewicht. Bij hem krijg je dan ook wat je verwacht, in de positieve betekenis van het woord. Bevlogen en gevarieerd neemt de leider het voortouw om zijn bandleden aan te zetten tot een intens potje new bop. Bij vlagen fel en zonder enig mededogen wervelend solerend, om bijtijds plaats te maken voor ontroering. Joris Posthumus is een blijvertje: meeslepend en herkenbaar.

Bovenstaande optredens zijn de opmaat voor een boeiend Paradox-seizoen. Naast min of meer bekende Paradox-thema's en samenwerkingsverbanden met andere culturele organisaties, zoals het Incubate Independent-project, de Young VIPs Tour en Stranger Than Paranoia, wordt het hart van de programmering gevormd door jazzoptredens en aanverwante stijlen. Vol verwachting kan uitgezien worden naar de diversiteit van Eric Vloeimans in verschillende bezettingen, de fusiongitarist Mike Stern, Chris Speed/Jim Black Endangered Bood, de intimiteit van de pianisten Jeff Neve en Aron Parks, de powerjazz van de formatie Rudder, vocalist Ruben Hein, Argentijnse tango van niemand minder dan Dino Saluzzi. Goed en wel door de donkere dagen heen brengt het voorjaar talent uit de VS, zoals het Tom Rainey Trio (met de zeer eigentijdse gitariste Mary Halvorson), de topsaxofonist Donny McCaslin en de gitaristen Philip Catherine en Allan Holdsworth.

Klik hier voor een fotoverslag van deze concerten.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over de Paradox-programmering.

Labels:

(Louis Obbens, 16.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.