Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een nieuw trombonebeestmens: Odey Ai-Mo

Sessie met Smederij Jazz Party, dinsdag 6 september 2011, De Smederij, Groningen

Ondanks de buien, die soms Hollywood-achtige proporties aannamen, was tout Groningue weer uitgelopen voor de opening van het jazzseizoen in De Smederij. De 'happy new year’s' waren niet van de lucht.

Ook een contingent eerstejaars van het Prins Claus Conservatorium had de weg naar het jazzhol aan de Tuinstraat weten te vinden. En ja hoor, daar was-tie: Odey Ai-Mo, een door de goden gekuste trombonebeestmens. Hier heerst feest, stelde de abituriënt terecht vast, om ons vervolgens te vergasten op een serie explosieve solo's waar wij niet van terug hadden. Werkelijk, alle kanten op. Kickin' like chicken, zoals ze dat bij ons zeggen. Alsof Dicky Wells waarlijk was opgestaan. Later op de avond trad hij in het strijdperk tegen Pavel Shcherbakov, de heersende monarch van de Groninger schuivers. Een interessante combinatie, de fragmentatiebomtechniek van Ai-Mo versus de uitgekiende, verfijnde aanpak van de Rus.

De avond was geanimeerd van start gegaan met een optreden van het huisorkest van De Smederij. De originals van trompettist Kurt Weiss hebben een hoog meeneurie-gehalte; Benny Golson en Sonny Clark zijn niet onopgemerkt aan deze Amsterdamse Amerikaan voorbijgegaan. Inderdaad, hier werd sublieme hardbop in de jaren zestig-traditie gespeeld, maar dan met wat contemporaine vrijheden. Helemaal niets mis mee, zolang er in onze concertzalen ook nog muziek van Giovanni da Palestrina op de lessenaars staat.

Opvallend was de fraaie balans tussen de trompet en de tenorsax van Will Jasper. Zoals de composities van Weis van avonturen verhaalden, zo solide zaten ook de soli van de tenorist in elkaar. Misschien is zijn geluid niet echt 'nieuw' of 'ongehoord', maar wijs mij maar eens een tenorsaxofonist in Noord-Nederland aan die even mooi speelt. Mooi spelen, ja, dat mag ook.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.