Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Cd / The Jazztube
Fire! with Jim O'Rourke - 'Unreleased?' (Rune Grammofon, 2011)

Opname: 12 & 13 september 2010

Voor wie benieuwd is naar sterke, eigentijdse geïmproviseerde rock, is deze cd een absolute aanrader. Slepende grooves, onderweg naar een onvermijdelijke climax, in de vorm van gitaarfeedback of de gierende saxofoon van Mats Gustaffson: het is allemaal aanwezig in de vier groepsimprovisaties op 'Unreleased'.

Fire! is een Zweedse band, die voor de gelegenheid gastmuzikant Jim O'Rourke uitnodigde voor een cd-opname. O'Rourke past goed binnen het groepsgeluid. Zijn gitaarimprovisaties zijn ingehouden, op de laatste track na, waar iedereen loos gaat. Maar er is meer dan alleen lawaai, zoals een mooie harmonica-improvisatie van O'Rourke in de derde track.

Verrassend is ook Mats Gustafsson. Niet eerder klonk zijn saxofoonspel zó veelzijdig. Behalve saxofoon speelt hij Fender Rhodes en elektronica. Wat deze cd vooral de moeite waard maakt, is dat de improvisaties nooit als zodanig aandoen. Het lijkt erop dat de muziek volledig is uitgewerkt, terwijl dat niet het geval is; wat je hoort zijn hoogtepunten uit langere improvisaties. Deze werkwijze leverde ook een reeks mooie en avontuurlijke cd's op bij bijvoorbeeld Supersilent, die cd's uitbrengt op hetzelfde label. Zij verstaan ook de kunst van het opbouwen en uitwerken van spanningsbogen, wat op deze cd vier keer met succes gebeurt.

Toegankelijke en spannende rock-improvisatie van hoog niveau.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Fire! met Jim O'Rourke aan het werk te zien en te horen tijdens het concert op 12 september vorig jaar in SuperDeluxe, Tokio, waar dit album werd opgenomen.

Labels:

(Eric van Rees, 18.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.