Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ferdinand Povel & Pete Christlieb with the Rein de Graaff Trio – 'Good Bait - Live At The Amsterdam Bimhuis' (Timeless Records, 2011)

Opname: november 2008

Van het groot aantal Amerikaanse jazzsolisten dat pianist Rein de Graaff door de jaren heen naar Nederland haalde, mocht de relatief onbekende tenorsaxofonist Pete Christlieb niet ontbreken. Hij is vooral aan de westkust van Amerika een belangrijk jazzmusicus. Hij speelde met onder meer Louie Bellson, Warne Marsh, Bill Holman, Woody Herman, Chet Baker en twintig jaar lang in Doc Severinsen's Tonight Show Big Band.

Het was een briljant idee hem voor de tournee in 2008 te koppelen aan zo'n beetje Nederlands beste hardbopper, Ferdinand Povel, die niet voor niets in 2011 de Boy Edgar Prijs in ontvangst mocht nemen. Gelukkig liep de 'bandrecorder' tijdens het concert in het Bimhuis. Rein de Graaff vroeg om een kopie en via Wim Wigts Timeless-label werd het materiaal onlangs op bovengenoemde cd uitgebracht.

Beide saxofonisten zijn gewaagd aan elkaar. Natuurlijk zijn er enkele minuscule verschillen. Christlieb heeft een fellere toon en speelt brutaler, avontuurlijker en vanuit de onderbuik. Povel daarentegen produceert bedachtzame en melodieuze lijnen en heeft een mooie ronde toon. Technisch doen ze niet voor elkaar onder. Het begeleidingstrio is op stoom. Er wordt rechttoe rechtaan geswingd en De Graaffs solo's zijn lekker pittig en boppish. Liefhebbers van Bud Powell kunnen er "hun vingers bij aflikken" (vrij naar de retoriek van onze pedante premier Rutte).

Bassist Marius Beets en drummer Eric Ineke vormen de stuwende basis waarop enthousiast en geïnspireerd kan worden gesoleerd. Het resultaat is recht-voor-zijn-raap jazz, waarin de standards slechts de basis zijn voor imposant solowerk van de beide tenorreuzen.

Labels:

(Jacques Los, 6.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.