Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Niet iemand van véél noten, wel van de juiste

Daniël Daemen Quartet, zondag 28 augustus, CC Muze, Heusden-Zolder

Een prima stek voor jazz is dit gemoedelijke MUZE-café van het Cultureel Centrum. Artistiek en zakelijk leider Tom Michielsen brengt zijn jeugdige zoon en dochter mee en laat ze jazz smaken... en ze luisteren met interesse! Uitbater Eugenie Matei zorgt voor de aangename ambiance en is zelf jazzliefhebber. Wat wil je nog meer?

Een goed affiche? Welnu, dat is er vanavond met het Daniël Daemen Quartet. Alles lijkt erop dat Daemen met dit kwartet tenslotte zijn draai gevonden heeft. Met de kwaliteiten van dit kwartet komt hij eindelijk écht uit de kast. Weg is de schroom en bescheidenheid uit het verleden. Hier zien en horen we de saxofonist als een leider zonder spatsjes, die zorgt voor uitstekende composities en speel- en spelplezier. Kortom, iemand die zijn zaken onder controle heeft.

Daniel Daemen doet versteld staan met fluisterzacht spel, dat keihard binnenkomt. Is niet iemand van véél noten, wel van de juiste! Zijn spel lijkt sober, maar is rijk en weelderig qua inzicht en expressie in composities en improvisaties. Jong en getalenteerd is de Duitse toetsenist Lucas Leidinger. Hij beschikt over een goede techniek en heeft op het hem onbekende substituut van de Fender Rhodes absoluut geen last van afstotingsverschijnselen. Wat heet: hij zette het instrument subiet naar zijn hand.

Drummer Etienne Nillesen is zoals steeds de moeite waard. Zijn keuzes voor bekkens, mallets en klein gereedschap is een lust voor het oor. Hij swingt, stuwt en injecteert dit kwartet met energie. Verrassend is het gebruik van mallets met dunne flexibele sticks, die hij op de rand van bass- en snaredrum laat trillen in 'Bass Walks Free'. Een vondst! Bassist Matthias Nowak arriveert laat in de Muze en kan niet meer soundchecken Dit is het enige smetje in de eerste set, het doet het groepsgeluid geen goed. Gelukkig is dit euvel na de pauze verholpen en horen we van hem uitstekend en relevant basspel.

Wat opvalt in dit concert, is de perfecte automatische transmissie om een tempo tutti te accellereren naar een sneller tempo. Maar ook vice versa. Grote klasse! En een bijzonder trademark van Daemens kwartet.

'Little Ballad' is een compositie met een vrij metrum. Er wordt kwetsbaar en breekbaar gespeeld, gekleurd en gebalanceerd op deze ragfijnmazige modale compositie, die het uiterste vraagt van iedere speler. Dit stuk eindigt met een delicate fade-out op een piepklein speeldoosje van Nillesen. 'A Dream' is misschien wel het hoogtepunt van de avond. Qua compositie en indringende vertolking ervan. Een uitvoering met buitengewone zeggingskracht. 'All The Things You Are' werd de onafwendbare toegift en deze standard kreeg een zeer persoonlijke uitvoering.

Het is duidelijk. Daniël Daemen is uit de kast en dat zullen we weten!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Labels:

(Cees van de Ven, 6.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.