Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mary Halvorson Quintet - 'Saturn Sings' (Firehouse 12, 2010)


De nog jonge gitariste Mary Halvorson is een rijzende ster in de jazzwereld. Het afgelopen jaar toerde ze in verschillende bezettingen door Europa en deed daarbij ook een aantal keren het Bimhuis aan. 'Saturn Sings' is een groepsalbum onder haar eigen naam, met tien eigen composities. Die laten goed zien wat Halvorson kan als gitariste, componiste en improvisator. Vergeleken met eerder studiowerk is deze cd een hele vooruitgang, omdat Halvorson heeft leren doseren. Ze heeft namelijk zó veel muzikale ideeën, dat je als luisteraar de draad nog wel eens kunt kwijtraken.

De tien composities op 'Saturn Sings' zijn verder opvallend melodieus en swingend, mede door de toevoeging van trompet en altsaxofoon, die vaak unisono thema's blazen, waar Halvorson heerlijk dwars tegenin gaat. Of juist niet. Maar Halvorson kan meer, zoals lang uitgesponnen solo's spelen, listige maatsoorten combineren (drummer Ches Smith en bassist John Hébert tonen zich fantastisch lezende musici die hier wel raad mee weten) en - uniek - effectapparatuur effectief weet te gebruiken.

Niet alle composities zijn even interessant, soms is de muziek te eenvormig, maar als geheel is 'Saturn Sings' een grote stap voorwaarts in het werk van Halvorson.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Mary Halvorson kun je een drietal tracks van dit album beluisteren: 'Miles High Like', 'Leak Over Six Five' en 'Sea Seizure'.

Labels:

(Eric van Rees, 28.8.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.