Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Dave Liebman & Brussels Jazz Orchestra – 'Guided Dream' (Prova, 2011)

Opname: november 2006

In 2003 soleerde saxofonist Dave Liebman op het Middelheim Jazzfestival bij het Brussels Jazz Orchestra. Die muzikale ontmoeting was uitermate succesvol. Een vervolg – drie jaar later – kon niet uitblijven. Van twee concerten toentertijd zijn opnamen gemaakt, die onlangs werden uitgebracht.

De cd bevat – met uitzondering van Ellingtons 'In A Sentimental Mood' – composities van Liebman, die door diverse arrangeurs (waaronder George Gruntz, Bill Dobbins en Ed Summerlin) zijn bewerkt en uitgeschreven voor bigband. Dat betekent: hedendaagse concertante bigbandmuziek die door de Brusselaren zeer precies en competent wordt uitgevoerd. Het Brussels Jazz Orchestra is een orkest van internationale allure en herbergt enkele voortreffelijke solisten, zoals altsaxofonist Frank Vaganée, tenorsaxofonist Kurt Van Herck en trompettist Gino Latucca.

Dave Liebman, die hier uitsluitend op sopraansax soleert, heeft reeds een veertigjarige formidabele staat van dienst achter zich. Hij speelde onder meer met Elvin Jones en Miles Davis, en leidde eigen groepen om vooral zijn eigen muziek te kunnen spelen. De in 1946 geboren Liebman is nog steeds actief en toert met zijn huidige kwartet regelmatig door Europa. Daarnaast houdt hij zich bezig met lesgeven en is hij een veelgevraagd gastsolist.

Als volgeling van John Coltrane heeft hij zijn eigen geluid en stijl ontwikkeld en is hij één van de meest toonaangevende saxofonisten van dit moment. Zijn meesterschap, technisch vermogen en muzikaliteit demonstreert hij vol overtuiging op deze cd. Het is alleen jammer dat Liebman - hoewel winnaar van de Down Beat Critic's Poll 2011 in de categorie sopraansaxofoon - voor enkele nummers niet de tenorsax uit de koffer heeft gehaald.

Labels:

(Jacques Los, 14.8.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.