Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Ab Baars Trio jubileert met Europese tournee


In november viert het Ab Baars Trio zijn 20-jarig bestaan met de Europese tournee Invisible Blow. Het Ab Baars Trio zal samen met de New Yorkse gastmusici Vincent Chancey en Fay Victor concerten geven in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

'Invisible Blow' is een term uit de bokssport, die kan worden opgevat als een metafoor voor het leven. Iedere bokser houdt rekening met het feit dat een invisible blow hem of haar ooit te pakken zal krijgen. Het programma bevat nieuwe composities van rietblazer Ab Baars, die zijn geïnspireerd op gedichten en teksten van een groot aantal schrijvers, waaronder Charles Bukowski, Seamus Heaney en Anneke Brassinga.

Het programma is samengesteld door Ab Baars samen met dichter Anneke Brassinga, die bij enkele concerten, zoals in het Bimhuis op 26 november, gedichten zal voordragen. Baars: "De muziek voor Invisible Blow wordt open, eenvoudig en kleurrijk van karakter. De improvisaties worden een belangrijk onderdeel van de composities en het gecomponeerde materiaal zal door middel van improvisatie verder worden ontwikkeld. De diversiteit aan blaasinstrumenten, tenorsax, klarinet, shakuhachi (Japanse bamboefluit) en hoorn, is belangrijk en bepalend. Evenals de stem, die een indrukwekkend arsenaal aan mogelijkheden en kleuren bezit; spreken, zingen, klanken en geluiden. Behalve het slagwerk zullen ook een aantal kleine percussie-instrumenten worden gebruikt."

Gelijktijdig met de Invisible Blow-tournee zal een jubileum cd-box in gelimiteerde oplage worden uitgebracht, met een selectie van bestaande cd's uit het oeuvre van het Ab Baars Trio van de afgelopen twintig jaar plus een cd met nieuwe composities van Baars. Ook zal een bijbehorend boekje verschijnen - tevens los verkrijgbaar - met teksten door Kevin Whitehead over de geschiedenis van het Baars Trio.

Het Ab Baars Trio is opgericht in november 1990 en speelt nog altijd in dezelfde samenstelling: Ab Baars op tenorsax, klarinet en shakuhachi, Wilbert de Joode op contrabas en Martin van Duijnhoven op drums. Ze debuteerden maart 1991 in het Bimhuis te Amsterdam. Sinds die tijd heeft het trio een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De vele projecten, de verschillende muzikale onderwerpen en de samenwerking met gastmusici - variërend van trombonist Roswell Rudd tot en met avant-punks The Ex - maar ook dichters en dansers zijn van belang geweest voor de ontwikkeling van het trio.

Voor updates en informatie klik hier.

(Jacques Los, 20.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.