Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
North Sea Jazz impressies: zondag 10 juli 2011 part 3


De laatste dag van het North Sea Jazz Festival begon met een grensoverschrijdend concert van de Tunesische oudspeler Anouar Brahem. Met John Surman (basklarinet en sopraansaxofoon) en Dave Holland (bas) namen ze het publiek met hun mystiek en hypnotiserende klanken mee naar de Oriënt. Een mooie combinatie van Arabische volksmuziek en jazz.

In het zaal Madeira was ondertussen het concert van een van de grootste helden van de akoestische kamerjazz begonnen. Pianist Barry Harris, begeleid door bassist Ray Drummond en drummer Leroy Williams, liet zich van zijn beste kant zien. Ongewoon levendige dynamiek, openhartig en lichtvoetig swingend. Het was een klassieker!

Nu nog even naar het concert van de nieuwe generatie jazzmuzikanten kijken. Op het Mississippi-podium presenteerde het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) onder de leiding van altsaxofonist Benjamin Herman het programma 'Duke Ellington in de 21e eeuw'. Gastsolisten zijn dit jaar gitarist Reinier Baas en de saxofonisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis. Het was een frisse en gemotiveerde presentatie van begaafde vertegenwoordigers van de jonge Europese jazz. Een belangrijk en leuk project.

Een topconcert volgde met het Tyshawn Sorey Quartet op het introducing podium Volga. Met de improvisatiemeesters Michael Moore (klarinet, altsax), Taylor Ho Bynum (cornet, bastrompet) en John Escreet (piano) toverde Tyshawn Sorey (drums, percussie, trombone en composities) onvoorspelbare muziek vol verrassing, fijnzinnigheid en spontaniteit. Een concert waar de muziek tijd en ruimte kreeg om zich te kunnen ontplooien. Niks voor liefhebbers van lichte en toegankelijke muziek, maar wel indrukwekkend.

Nieuwsgierig gemaakt naar wat op dit bijzondere podium nog ging gebeuren, bleef ik nog luisteren naar het volgende concert. Wederom een bijzonder belevenis: bassist Chris Lightcap met tenorsaxofonisten Tony Malaby en Chris Cheek, pianist Craig Taborn (tevens Fender Rhodes) en drummer Gerald Cleaver (drums) gaven een concert met verslavend effect. De combinatie van moderne fusion en akoestische jazz werd een afgeronde en harmonische gebeurtenis, die een concert lang bleef fascineren.

Het Tineke Postma Quartet zorgde voor een mooie afronding van North Sea Jazz 2011. Postma speelde een intens concert met soepel golvende solo's en poëtisch gestructureerde composities.

Klik hier voor een fotoverslag van de derde dag van North Sea Jazz door Geert Vandepoele.

(Sabine Fleig, 25.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.