Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
North Sea Jazz impressies: zaterdag 9 juli 2011 part 2


De tweede dag van het festival begon op het Hudson-podium met een concert van Peter Beets & the Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert. De enthousiaste pianist speelde, zoals altijd, met een goed humeur vol passie en stormachtig. Op het grote podium had de bigband alle ruimte om te zich kunnen ontplooien. Een begin met pit.

Het volgende concert op dit podium was een intense dialoog tussen pianist Brad Mehldau en saxofonist Joshua Redman. Hier versmolt de dromerig diepgang van Mehldau met het ritme en de kracht van Redman. Technisch briljant, met subtiele verbondenheid. Jammer genoeg was de grote hal niet echt de omgeving die dit soort muziek verdient. Zo ging gedeeltelijk de kwetsbaarheid van deze muziek ten koste van de versterking wat verloren.

Daarna een zijstapje weg van de jazz en even kijken naar een van de laatste diva's: Chaka Khan. Een leuke verrassing. Ondanks alle ups en downs van het leven, omschreven in het lied 'Through The Fire', behield zij haar gevoel voor humor: "This song I wrote for my first husband..." Met 'Angels' bracht zij haar diepe geloof in de heiland tot expressie. Khan overtuigde bij dit concert niet alleen met haar stevige en variabele stem, maar ook met haar ongelofelijke uitstraling van soevereiniteit en levensvreugde. Het concert was een overbrenger van energie.

Met Charles Lloyd kreeg men de muziek die men van hem kent. Met de warme klank van zijn saxofoon en een uitstekende intonatie bracht hij standards ten gehore. Symbiotisch begeleid door pianist Jason Moran, bassist Reuben Rogers en drummer Eric Harland was het een rond en professioneel optreden.

Met enorme verwachtingen terug naar de Hudson voor gitarist John Scofield. De meester van de straight ahead jazz heeft een uniek geluid en een geheel eigen speelwijze, waar men hem altijd aan kan herkennen. Met zijn begeleiders Mulgrew Miller (piano), Scott Colley (bas) en Bill Stewart (drums) was op voorhand een uitdagende set geprogrammeerd. Echter, hoewel goed gedaan zoals altijd, op deze avond werd wel duidelijk dat er op een bepaald moment ook een valkuil in dat 'unieke geluid' op de loer ligt. Het klonk allemaal vrijwel hetzelfde. Te veel van het goede, zou je ook kunnen zeggen. Het is altijd een kwestie van smaak, maar toch... teleurstellend.

Nu nog even naar een jong rijzende ster luisteren: pianist Gerald Clayton met bassist Joe Sanders en drummer Justin Brown. Samen gaven zij een mooi inzicht in hun opvatting van jazz. Traditioneel en toch jong. Fijne kamerjazz met een adequaat ritme. Af en toe lag er beetje hectiek in het spel, maar de globale indruk was geheel positief. Pharoah Sanders, met de band van John Scofield, blies nog even de vermoeidheid weg en bracht een krachtige afronding van deze tweede festivalavond.

Klik hier voor een fotoverslag van de tweede dag van North Sea Jazz door Geert Vandepoele.

(Sabine Fleig, 20.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.