Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
North Sea Jazz impressies: vrijdag 8 juli 2011 part 1


Het programma van de 36ste editie van het North Sea Jazz Festival bestond uit een combinatie van speciale projecten en jazzlegenden, maar liet tegelijk veel ruimte voor jonge talenten. Een uitnodiging dus om weer kennis te maken met nieuwe muziek en oude bekenden weer te zien.

Een van deze speciale projecten deed vanaf het begin de oren spitsen. Het was een idee van de Noorse slagwerker Terje Isungset om op ijsinstrumenten te spelen. Een bijzonder en buitengewoon concert, eventueel ook een eerbetoon aan natuur en het Noorse landschap. Weemoedige zang en lange melodielijnen met een melancholieke sfeer. Maar toch vervloeide deze muziek net zoals de instrumenten, waaruit ze was ontstaan. Dit was vanuit muzikaal oogpunt een beetje jammer.

Het volgde het concert van Paul Simon. De schepper van prachtige songs heeft met jazz meer te maken dan men zou denken. Zo behoren zijn begeleidende muzikanten vanuit vroegere dagen, zoals bijvoorbeeld Steve Gadd, Richard Tee en Eric Gale, tot de crème de la crème van de New Yorkse jazzscene. Dit jaar, met de nieuwe cd 'So Beautiful Or So What', liet hij voor de tweede keer op NSJ horen, wat men van composities, vroeger soms alleen met gitaar begeleid, kan creëren. Grote arrangementen, gespeeld door een band, die uit minimaal drie gitaristen, twee drummers plus percussionisten, twee toetsenisten, bassisten en diverse blaasinstrumenten bestond. Of het nu het bitterzoet ironische '50 Ways To Leave Your Lover', het liefdevol versierde 'Slip Sliding Away' of het temperamentvolle 'Late In The Evening' was: het speelde helemaal geen rol, die man weet gewoon wat het betekend mooi en harmonisch muziek te schrijven. Men zou kunnen zeggen: hoe ouder, hoe beter. Of simpelweg: so beautiful or so what!

Joe Lovano, een van de velen jazzlegenden die op het Hudson-podium te zien was, speelde met zijn band US Five, bestaande uit James Weidman (piano), Petar Slavov (bas), Otis Brown III en Francisco Mela (drums). Zij brachten stevige, ritmische bebop, met mooi samenspel en uitgebreide solo's plus een fantastische ritmesectie. Vitale en krachtige muziek van de oude school.

Een geslaagde afronding van deze avond was het concert van de Franse klarinettist en saxofonist Michel Portal met zijn nieuwe project Bailador. Hij werd begeleid door trompettist Ambrose Akinmusire, pianist Bojan Zulfikarpasic, bassist Harish Raghavan en drummer Nasheet Waits. Een kamermuziekconcert met zachte vloeiende melodielijnen en tevens een avontuur. Muziek om heel wakker naar te luisteren en tegelijk tot rust te komen. Het was belangrijk om de meditatieve sfeer van dit concert te bewaren.

Klik hier voor een fotoverslag van de eerste dag van North Sea Jazz door Geert Vandepoele.

(Sabine Fleig, 14.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.