Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gerijpt talent in De Smederij

José Zwerink-Will Jasper Kwartet, dinsdag 12 juli 2011, De Smederij, Groningen

Tijdens de wekelijkse sessies in de Groninger Smederij kun je, schreef ik al eens, regelmatig nieuw talent aan het werk horen. Maar je moet er ook niet vreemd opkijken wanneer zich wat meer gerijpt talent aandient. Zo laat drummer Jelle Douma er de laatste tijd zijn neus zien en zijn handjes wapperen. We waren hem min of meer uit het oog verloren – dat krijg je wanneer muzikanten zich in musicals begeven en begraven. Hij is met andere woorden een allround-vakman met een jazzhart. In 'On Green Dolphin Street' demonstreerde hij zijn fraaie veegtechniek en in 'All Blues' was het echt playtime en liet hij de vellen en de deksels ongeremd spreken.

In dat nummer ging ook tenorist Will Jasper voluit loos. Die voelt zich normaliter vooral in ballads senang, als hij zich met andere woorden kan overgeven aan mijmeringen en bespiegelingen. Dan komt zijn doorleefde, lichtjes opgeruwde geluid het best tot zijn recht.

Tijdens het eerste gedeelte van de avond (waarmee een uitermate boeiend seizoen op geanimeerde wijze werd afgesloten) was vocaliste José Zwerink Jaspers sparringpartner. Zo ingetogen als die laatste blaast, zo uitbundig swingt Zwerink. Met haar gevoileerde geluid is ze een echte jazzdame. En alleen jazzdames zouden een stuk als 'Doodlin’' tackelen. Daarbij fraseert ze zó uitbundig en onbevangen, dat ze van haar krukje was gekukeld wanneer ze op een krukje had gezeten. Haar interpretatie van 'Love For Sale', compleet met speels geflirt met de saxofonist, toverde glimlachjes op de gezichten van de aanwezigen. Klinkt lullig, maar was wel zo. Pianist Diederik Idema, in het dagelijks leven haar partner, liet er met een krachtig gehamerde
montuno geen misverstand over bestaan wie hier de baas was.

Dat alles werd op subtiele wijze bijeengehouden door contrabassist Bert van Erk, wiens basisnoten helder en duidelijk de weg wezen. In 'Body And Soul' nam hij de strijkstok ter hand – terwijl ik daar niet eens om gezeurd had.

(Eddy Determeyer, 24.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.