Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazz op verzoek #15
Wolfert Brederode Quartet – 'Post Scriptum' (ECM Records, 2011)

Opname: mei 2010

Jazz met een meer dan stevig randje klassiek. Dat is zowel aan pianist Wolfert Brederode als Manfred Eicher, oprichter en baas van het ECM-label, wel toevertrouwd. Ik kan me voorstellen dat Eicher, die naast de jazz een sympathie koestert voor de lyrische, meditatieve, mystieke, klassieke klankwerelden van Pärt, Kancheli, Schnittke, Karaindrou, Knaifel, Silvestrov en Tüür zeer goed met Brederode door één deur kan.

Brederode's composities en improvisaties voldoen geheel aan ECM's sound en concept. Ook de compositorische inbreng van de overige leden van Brederode's internationale kwartet – klarinettist Claudio Puntin, bassist Mats Eilertsen en drummer Samuel Rohrer – past naadloos in het jazz/klassiek-idioom. Naast de overwegend serene en verstilde muziek zijn er sporadisch wat dynamische momenten te beluisteren, onder andere in 'Inner Dance'.

Het precieze, heldere en impressionistische pianospel van Brederode is een wellust voor het oor en is een constante gedurende de gehele cd. Hij is dan ook de belangrijkste en interessantste solist. Naast hem speelt en soleert klarinettist Puntin eveneens op passend klassieke wijze. Met de adequaat dienende ritmesectie is dit een album dat voortreffelijk uitgevoerde romantische late night jazz bevat.

Meer horen? Jazz op verzoek!
Op 27 mei 2011 gaf het Wolfert Brederode Quartet een concert in het Amsterdamse Bimhuis. Het programma VPROJazzLive maakte opnamen, die je
hier kunt beluisteren. Tevens met video-opnamen!

(Jacques Los, 13.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.