Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mark Alban Lotz – 'Istanbul Improv Sessions May 5th' (LopLop, 2011)

Opname: 5 mei 2010

Fluitist Mark Alban Lotz maakte in mei 2010 een muzikaal reisje naar Istanbul. Hij speelde er met Turkse jazz- en wereldmuziekmusici. Ook Turkije heeft een vrije improvisatie-scene. Dat is een kolfje naar de hand van Lotz. Immers, hij speelt zich onder andere via U-Ex (Utrecht Experimental) regelmatig in de kijker met internationale freejazz-musici.

De samenwerking met de Turkse scene valt niet tegen. In diverse bezettingen, van duo tot en met sextet, worden intensief en geïnspireerd zorgvuldige soundscapes en improvisaties gecreëerd. Zo levert de wonderlijke combinatie van trompet (Can Omer Uygam), klarinet (Alexander Toisoul) en Lotz' fluit een geanimeerd conversatie-samenspel op, onder de toepasselijke titel 'Animal Rites'.

In vroeger tijden was de vrije improvisatie nog al eens de arena om extreme kunsten ongenuanceerd te laten horen. 'Piep-knars-knor' dus. Het ging daarbij ook vooral om de individuele prestaties. In de muziek en het denken van Lotz is daar geen sprake van. Bij hem gaat het om het collectieve geluid, samenspel en respect. Het resultaat is dan ook groeps-impromuziek van hoog en interessant niveau.

Mark Alban Lotz, die in alle combinaties meespeelt, etaleert zijn formidabele beheersing van extended blaas- en vingerzettingtechnieken, in het bijzonder in de duostukken en het triostuk met bassist Michael Hays en drummer Florent Merkel.

Hij is een ongekend fenomeen in de Nederlandse impro-scene, waarin collega-fluitisten het laten afweten. Daarnaast is hij een enthousiast organisator van vrije improvisatie-concerten en is hij bezig aan een consequente en gestage opbouw van een kwalitatief impro cd-oeuvre.

(Jacques Los, 26.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.