Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jazz in Duketown 2011


Vandaag gaat de 38ste editie van Jazz in Duketown van start. Tot en met maandag 13 juni zal de binnenstad van 's-Hertogenbosch weer bol staan met kwaliteitsjazz en aanverwante stijlen als wereldmuziek, soul en funk. Dit alles gemaakt en/of bedacht op Nederlandse bodem. Daarmee onderscheidt het festival zich van zijn grote broers North Sea Jazz en The Hague Jazz. Wat opvalt is de geheel nieuwe uitstraling van het festival.

Afgelopen jaar was het reeds zichtbaar. Jazz in Duketown is teruggekeerd naar de roots: de jazz. En met succes. Bezoekers, pers, sponsoren en gemeente reageerden enthousiast. "Dit jaar hebben we de ingeslagen weg verder uitgewerkt tot een heldere visie voor de toekomst", aldus bestuurslid communicatie Marcel Ploegmakers. "We willen een 'eigenwijs' festival zijn en bewijzen dat jazz van deze tijd is. Dit doen we de komende jaren door verrassend en avontuurlijk te programmeren, in te zetten op jazzbelevingen en ruimte te geven aan nieuw talent."

Vorig jaar bewezen Colin Benders en Eric Vloeimans dat het experiment daarbij niet wordt geschuwd. De twee hadden nog nooit met elkaar gespeeld, maar de openingsact van het festival bleek een groot succes. De samenwerking mondde uit in de realisatie van de cd 'Kytecrash', die in februari 2011 uit kwam. "Een mooie opsteker voor ons festival", aldus Marcel Ploegmakers.

De organisatie kan in ieder geval bogen op een interessante programmering. Zo vindt tijdens Jazz in Duketown in De Toonzaal de derde editie plaats van het VPRO Tonejazz Festival. De opzet is om de meest actuele en bijzondere jazzacts van dit moment te presenteren: veelbelovende musici en eigenzinnige ensembles uit Nederland en Europa, die de randen van de jazz aftasten. Met achtereenvolgens optredens van Kim Hoorweg & the Houdini's en Der Rote Bereich (10 juni), het Bart Wirtz Quartet en Trio Biondini/Godard/Niggli (11 juni) en Quincey en het Django Bates Trio (12 juni) gaat dat volgens ons wel lukken. Zoals ieder jaar maakte de VPRO-radio opnamen van de concerten in de Toonzaal. Via het programma
VPROJazzLive zijn deze concerten later (ook on demand) te beluisteren.

Een greep uit de verdere programmering van Jazz in Duketown leert dat er in Den Bosch een hoop te genieten valt de komende dagen: BLenDER, Bongomatik, Carlo de Wijs, Soo Cho Quartet, Denise Jannah, Fra Fra Sound, Hans Dulfer, Izaline Callister & Eric Vloeimans, Jan Menu, Laura Figy & Big Band, Masha Bijlsma Band, Ruben Hein, Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet en State Of Monc.

Jazz in Duketown, van vrijdag 10 juni tot met maandag 13 juni 2011. Klik hier voor het gehele programma en meer informatie.

(Maarten van de Ven, 10.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.