Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Voortbestaan VPRO/Boy Edgar Prijs uiterst onzeker


Van Herman Schoonderwalt in 1963 tot Ferdinand Povel in 2011: de 44 prijswinnaars van de VPRO/Boy Edgar Prijs in bijna vijftig jaar vormen gezamenlijk een indrukwekkende staalkaart van de Nederlandse jazzgeschiedenis. Van naamgever Boy Edgar, via Piet Noordijk, Theo Loevendie, via Misha Mengelberg, Han Bennink, Willem Breuker en Hans Dulfer naar jongere winnaars als Eric Vloeimans, Benjamin Herman en Anton Goudsmit: voor iedere toekomstige winnaar moet het een enorme eer zijn aan een dergelijk gezelschap toegevoegd te mogen worden.

De vraag is echter of er na de winnaar van 2012, nummer 45 in de rij, ooit nog een volgende winnaar zal komen. Initiatiefnemer en organisator Muziek Centrum Nederland - sinds 1992 samen met de VPRO - dreigt door de huidige bezuinigingen op Cultuur eind 2012 definitief haar deuren te moeten sluiten. Naast alle andere activiteiten dreigt daarmee ook een einde te komen aan deze schitterende traditie, de uitreiking van Nederlands meest prestigieuze jazzprijs.

Naast de VPRO/Boy Edgar Prijs dreigt tegelijkertijd ook de traditioneel op de uitreiking volgende Boy Edgar Tournee langs jazzpodia door heel Nederland te zullen sneuvelen. Eén van de mooiste en best bezochte jazzseries van Nederland komt hiermee dan op treurige wijze tot een einde.

Maar niet alleen het voortbestaan van de VPRO/Boy Edgar Prijs wordt bedreigd; Muziek Centrum Nederland zal tegelijkertijd gedwongen zijn de stekker te trekken uit andere jazzprojecten, zoals Jazz On Stage, Jazz Bizz Nizz, Young VIPS, de North Sea Jazz Compositie-opdracht, NL Realbook, de Jazz & World Meeting, musicXport.nl/jazz, het Jazz Bulletin, het Jazzarchief en de cd-serie met historische jazzopnamen vanuit het Concertgebouw.

(Jacques Los, 27.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.