Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Ray Bryant


De op 24 december 1931 in Philadelphia geboren pianist Ray Bryant is op donderdag 2 juni 2011 overleden.

In de Blue Note Club in zijn geboorteplaats speelde hij samen met zijn broer, bassist Tommy Bryant, in de huisband. Het waren de 'vette' naoorlogse jazzjaren, de bebop-jaren. Veel talentvolle musici, waaronder Charlie Parker en Miles Davis, deden ook Philadelphia aan en werden steevast door de Bryantbroertjes succesvol begeleid.

In het midden van de jaren vijftig kwam Ray's doorbraak dankzij de samenwerking met zangeres Carmen McRae en zijn optreden in 1957 op het New Port Jazz Festival met Coleman Hawkins en Roy Eldridge. Voor hem was nu de tijd rijp om naar het jazzmekka, New York, te vertrekken. Hij speelde vanaf dat moment (eind vijftiger jaren) met onder anderen Sonny Rollins, Curtis Fuller, Art Blakey en Dizzy Gillespie.

De pianist formeerde ook een eigen succesvol trio. Zijn funky composities 'Little Susie' en 'Cubano Chant' werden een commercieel succes. Sindsdien trad hij veelvuldig op met zijn trio en gaf hij veel solorecitals. Ook nam hij tientallen trio- en soloplaten op voor labels als Prestige, Atlantic, EmArcy en Pablo.

Ray Bryant zal de herinnering ingaan als een zeer vaardig beboppianist, die andere stijlen als gospel, blues, soul en funk ruimschoots in zijn speelwijze toepaste.

(Jacques Los, 7.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.