Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Weidner imponeert in Berlijns beroemdste avant-garde jazztrio

Kim Hoorweg & The Houdini's & Der Rote Bereich, vrijdag 10 juni 2011, VPRO ToneJazz Festival, De Toonzaal, Den Bosch

Het was alweer de 38ste editie van het sfeervolle jazzfestival in Den Bosch. Sfeervol vanwege de prachtige pleinen, de middeleeuwse smalle straatjes en stegen, en de gezellige kroegen en terrassen. Ook de grotendeels jazzy programmering op de buitenpodia en in de etablissementen draagt bij aan het succes van één van de betere Nederlandse jazzfestivals. Al slenterend van het ene naar het andere podium is een groot aantal bekende vaderlandse jazzmusici en groepen te zien en te horen; onder anderen Fra Fra Sound, Eric Vloeimans, Masha Bijlsma, Benjamin Herman met het Nationaal Jeugd Orkest, Jan Menu Dutch Songbook, de Jazzinvaders, het Soo Cho Quartet featuring Angelo Verploegen en het Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet.

Voor de echte kenner en liefhebber was het muziekcentrum De Toonzaal de place to be. Hier vond het festival in het festival plaats: het VPRO Tone Jazz Festival. In innige samenwerking met Toonzaal-programmeur Jeroen Doomernik heeft VPRO's Vera Vingerhoeds een interessant en avontuurlijk festival geprogrammeerd.

In het intieme concertzaaltje van De Toonzaal werd vrijdagavond het driedaagse festival geopend door Kim Hoorweg & The Houdini's. Zangeres Kim Hoorweg, die door haar vader Erwin Hoorweg (pianist van de Houdini's) nogal gestimuleerd is, weet zich aardig in de aandacht te plaatsen, hetgeen niet geheel overeenkomstig is met haar povere vocale capaciteiten. Ze is nog jong. Uitgesloten is niet dat haar stem nog kan rijpen. Wellicht kan ze zich dan, in tegenstelling tot wat nu het geval was, wagen aan het repertoire van haar grote voorbeeld Peggy Lee.

Over de Houdini's in dit Peggy Lee-programma niets dan lof. Het enige instrumentale nummer in de set was dan ook het hoogtepunt. Met zo'n beetje de beste jazzmuzikanten hier te lande – trompettist Angelo Verploegen, trombonist Ilja Reijngoud, altsaxfonist Rolf Delfos en de stuwende ritmesectie met vader Hoorweg, bassist Eric van der Westen en drummer Bram Wijland – is dat niet zo verwonderlijk.

De tweede band van de avond was Der Rote Bereich, het befaamde trio van gitarist Frank Möbus. Sinds kort zonder basklarinettist en medeoprichter van het trio, Rudi Mahall, maar met het jonge talent Christian Weidner op altsaxofoon. Het trio, dat speelse en ingewikkelde staccato composities uitvoert, is inmiddels goed op elkaar ingespeeld en laat vooral veel improvisatieruimte aan altist Weidner. Zijn in- & outside improvisaties en in de free-jazz toegepaste blaas- en embouchuretechnieken doen het dwarse spel en het weerbarstige basklarinetgeluid van zijn voorganger Mahall bijna vergeten. Dat mag een enorme verdienste heten.

Möbus' spaarzame solo's zijn juweeltjes. Hij combineert ritmische variaties met akkoordenpatronen en virtuoze single-note lijnen. Het trio zou aan kracht winnen als Möbus zichzelf meer soloruimte zou gunnen. Desalniettemin is Der Rote Bereich - Berlijns beroemdste avant–garde jazzband - met de stuwende en inventieve drummer Oliver Bernd Steidle een trio van excellente klasse. Aldus, een magnifieke afsluiting van de eerste avond van het festival binnen het festival.

Klik hier voor foto's van het optreden van Kim Hoorweg & The Houdini's en hier voor foto's van het concert van Der Rote Bereich, gemaakt door Cees van de Ven.

(Jacques Los, 22.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.