Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuws
The Hague Jazz in de problemen


De problemen houden aan voor The Hague Jazz na een chaotisch verlopen festival afgelopen weekend. Deurwaarders hebben namens Buma/Stemra een deel van de recette in beslag genomen en de gemeente Den Haag dreigt de subsidie (178.000 euro) terug te eisen als het festival de verplichtingen niet nakomt. Dat laatste is zeer de vraag. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) verklaart dat het festival al snel na de eerste editie op de zwarte lijst is geplaatst en dat rekeningen van vorig jaar nog open staan.

Gisteren werd bekend dat Mecc Jazz dit jaar niet plaatsvindt. Het Maastrichtse festival wordt door hetzelfde bedrijf (Clockround Events BV van Ruud Wijkniet) georganiseerd. Jazz Maastricht meldt in een persbericht: "Hoewel de eerste editie van Mecc Jazz Maastricht in oktober 2010 veel enthousiaste reacties opriep bij publiek en pers, was het financiële resultaat dusdanig, dat er besloten is dit festival in 2011 niet te herhalen."

De Ntb hanteert een zogenaamde dringende waarschuwingslijst. Afgelopen vrijdag verscheen in het kwartaalblad de laatste versie van die lijst, waarop ook de naam van The Hague Jazz prijkte. Volgens Anita Verheggen, beleidsmedewerker pop en jazz van het Ntb, verscheen het festival na de eerste editie in 2006 al op de zwarte lijst. "Niet lang daarna kregen wij al van mensen te horen dat ze niet betaald zijn." Het begon al met voorloper Pure Jazz, meent Verheggen. "Dat festival ging failliet, waardoor artiesten duizenden euro's aan gage nooit betaald kregen. Ruud Wijkniet had blijkbaar niks met Pure Jazz te maken, maar wel nog een vordering tegen ze en werkt wel samen met een ex-medewerker."

"Vervolgens ging Stichting The Hague Jazz van start en kregen we weer berichten", resumeert Verheggen. "Vorig jaar werd het festival vanuit Stichting The Hague Jazz georganiseerd. Daar hebben mensen nu een hoop vorderingen op, maar die stichting is leeg en inmiddels wordt het vanuit een BV georganiseerd." Dat betekent volgens Verheggen dat mensen die in 2010 niet betaald zijn, dat geld niet meer terug kunnen krijgen. "De financiën zijn verplaatst, maar daar nemen wij als artiestenbond natuurlijk geen genoegen mee."

Opvallend genoeg heeft Wijkniet alles in het werk gesteld om The Hague Jazz van de zwarte lijst te krijgen. Verheggen schreef in december 2010 een artikel over de achterstallige gages, waarna dagbladen als AD en Telegraaf ook publiceerden. "Naar aanleiding van die publicaties heeft Ruud Wijkniet contact opgenomen, omdat hij van de lijst wilde en hebben we een gesprek gehad." Wijkniet vertelde Verheggen dat alle rekeningen van 2010 (en 2011) voldaan zijn. "Hij claimt dat alles betaald is, maar ik kreeg gisteren nog een telefoontje van een producente die nog geld tegoed heeft en die noemde nog een hele trits van partijen die nog rekeningen hebben open staan. Ik heb hier ook nog een vordering liggen van een bigband uit België van vorig jaar."

Verheggen bevestigt dat de Ntb een lijvig dossier over The Hague Jazz bezit. "We zetten niet zomaar iemand op de lijst. We werken ook samen met verloners en krijgen het hele jaar door klachten uit die hoek." Ze ziet het somber in voor het festival. "Eerlijk gezegd: als Buma nu al beslag legt op de kassa-opbrengst dan is het vertrouwen niet heel groot en heb je een soort Griekse kredietwaardigheid."

De aanloop naar The Hague Jazz was al niet gelukkig. Na vijf jaar in het World Forum Den Haag besloot het festival tot een verhuizing naar het nieuwe Kyocera Stadion van voetbalclub ADO Den Haag en een uitbreiding naar drie dagen. Ook tijdens het festival ging er veel mis. Zo kwam er kritiek van bezoekers op de 'armzalige ambiance' in het stadion. Daarnaast waren er organisatorische missers als lange rijen bij de verkooppunten, rare programmakeuzes en last minute wijzigingen en afgelastingen.

Bron: 3VOOR12

(Maarten van de Ven, 24.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.