Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Jonge zwaantjes in Jungle By Night

vrijdag 10 juni 2011, Simplon, Groningen

Hoe een lelijk eendje. Want laten we eerlijk zijn: toen Jungle By Night vorig jaar landelijk de aandacht begon te trekken, had ik zo mijn twijfels. Wat er op zekere zenders zo gehypet werd, klonk als een workshoporkestje voor gevorderden, dat in Zaal Beuntjes zijn einduitvoering gaf voor papa's, mama's en vriendinnetjes. Houterig en amechtig en benepen, in ieder geval.

Edoch ziet! En hoort! Echt een voldongen zwaan is het nog niet. Eerder een soort tussenfase. Maar het geluid is voller en soepeler geworden. De presentatie is zelfbewust en over de spirit bestaan geen misverstanden. Echt opmerkelijke solisten hebben zich nog niet gemeld, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. Congaspeler Gino Groeneveld, onthoud die naam (Gino rijmt aardig op Rinus, die dan ook zijn vader is).

De groep paart een rockattitude aan een pan-Afrikaans eclecticisme, qua muzikale inspiraties. Waarbij de stomende en bedwelmende grote stads-soukous en –highlife van de westelijke kunstgebieden favoriet zijn. Daar geven de negen jonge Amsterdammertjes dan weer hun eigen draai aan.

'Strakkere choreografie' zie ik in mijn aantekeningen. Ja, dat vonden we vroeger zo mooi, hè, bij die ouwe swing bigbands en die rhythm & bluescombo's, hoe spatgelijk die in snelle kostuums gestoken heren bewogen. Maar nu, een dag later, heb ik mijn twijfels. Misschien moet Jungle By Night dat helemaal niet nastreven. Misschien moeten ze inderdaad maar allemaal op hun eigen hotsknotse wijze blijven springen en schuifelen. Dat doet het publiek immers ook. Wat dat betreft was de actie tijdens het nummer 'Afrocado' zeer geslaagd, toen trombonist Ko Zandvliet het publiek massaal naar links, naar rechts, naar voren en naar achteren liet dansen. Als een groep country line dancers – maar dan niet zo square. Laat die gastjes maar schuiven, met andere woorden.

(Eddy Determeyer, 18.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.