Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Marcin Wasiliewski Trio - 'Faithful' (ECM Records, 2011)

Opname: augustus 2010

Het Marcin Wasiliewski Trio ontstond rond de eeuwwisseling en werd al snel door Tomasz Stanko opgepikt als diens favoriete ritmesectie. Dat is niet verwonderlijk; de drie muzikanten zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een duidelijke stijl van spelen ontwikkeld. Op 'Faithful', hun derde voor ECM en naar verluid hun zesde cd in totaal, wordt deze methode toegepast op eigen composities en stukken van andere muzikanten, zoals Hermeto Pascoal en Paul Bley.

Helaas is het wel heel duidelijk een methode die schatplichtig is aan het Brad Mehldau Trio, en dan met name dat van enkele jaren terug. Vooral Wasiliewki zelf is soms weinig meer dan een epigoon. Op 'Faithful' (een compositie van Ornette Coleman) en 'Mosaic' zijn de pulserende akkoorden met de linkerhand en de vlugge loopjes in de rechterhand wel heel herkenbaar. Ook de manier waarop Wasiliewski van majeur naar mineur gaat en af en toe een bluesy syncoop speelt in een verder vrij klassiek aandoende passage, zijn eigenlijk typisch Mehldau. Wat Wasiliewski nog het meest onderscheidt, is dat hij de sobere, stille passages wel heel ver oprekt, zodat er ruimte ontstaat om de bas en drums aan het werk te horen. Slawomir Kurkiewicz is een uitstekende bassist met een zwaar geluid, die prima in staat is om af en toe te soleren. Ook drummer Michal Miskiewicz is een prima uitvoerder.

Dat kan echter niet verbergen dat, hoe mooi de muziek ook is (zoals bijvoorbeeld 'Ballad Of The Sad Young Men'), je met een onbevredigd gevoel achterblijft. Het Marcin Wasiliewski Trio is een uitstekende begeleidingsband, maar mist eigenheid.

Meer horen?
Selecteer 'Music' op deze
ECM-player voor geluidsfragmenten van vijf tracks van deze cd: 'An den kleinen Radioapparat', 'Night Train To You', 'Faithful', 'Song For Swirek' en 'Big Foot'.

Labels:

(Sybren Renema, 21.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.