Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Marc Ribot – 'Silent Movies' (Pi Recordings, 2010)

Opname: 2009-2010

Gitarist Marc Ribot componeert graag muziek voor films. 'Silent Movies' biedt een overzicht van nieuwe filmmuziek, al gaat het ook om muziek voor films die alleen in het hoofd van de gitarist bestaan. Met een minimum aan overdubs is dit werk bijna vergelijkbaar met een liveconcert in de studio.

Melodie is in alle stukken de samenbindende factor. Nog altijd geen noot te veel, maar zo kaal als op ander solowerk speelt Ribot hier ook weer niet. Met een droge sound speelt hij ritmisch en harmonisch diverser dan ooit tevoren, wat gecombineerd met sterke melodieën een bijzonder mooie cd oplevert. Veelzijdig ook, want een countrywalsje past evengoed naast een Cubaans muziekje dat uit een krakerige radio lijkt te komen.

Vaak lijkt het alsof een muzikaal idee een nummer later nog een keer wordt gebruikt, maar dan in een andere context; ritmes worden veranderd, er worden wat noten aan toegevoegd of de sfeer is totaal anders. 'Bateau' is een stuk dat ook wordt gespeeld door Ribots band Ceramic Dog, maar hier veel beter tot zijn recht komt. Heel ver weg zijn de avant-garde wortels van de gitarist trouwens nooit; vaak heeft Ribot de neiging om de melodie te verlaten en vrij te improviseren (op de manier van Derek Bailey), maar hij past dit op deze cd slechts mondjesmaat toe, om vervolgens wel weer netjes bij de melodie uit te komen. Ook de feedback van de elektrische gitaar van 'Natalia In Eb Minor' vormt een breuk met de overwegend sombere, ingetogen muziek op deze cd.

Meer horen?
Klik
hier om van deze cd het nummer 'Radio' te beluisteren.

Labels:

(Eric van Rees, 3.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.