Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ketil Bjørnstad & Svante Henryson – 'Night Song' (ECM Records, 2011)

Opname: januari 2009

De intieme dialogen tussen cello en piano op dit album zijn het resultaat van een jarenlange passie die romancier/pianist Ketil Bjørnstad voelt voor de muziek van Franz Schubert. Alle stukken hebben daarom een duidelijk romantische inslag en ook de restanten van wat Bjornstad beschrijft als de lineaire melodieën van zijn inspirator zijn terug te horen. Vrijwel overal lijkt het alsof er een zanger en zijn begeleider bezig zijn, hetgeen ook erg Schubertiaans is. Als zodanig is deze muziek als oprecht eerbetoon aan een van de groten van de 19de eeuwse muziek zeer goed geslaagd.

Waar improvisatie begint en melodie ophoudt is moeilijk te zeggen. De muziek is zeker geen jazz, maar eerder een buitengewoon conservatieve vorm van hedendaagse klassieke muziek. Het grootmeesterschap van beide muzikanten staat buiten kijf, evenals de mate waarin de muziek exemplarisch is voor het betere van de ECM-stal.

Spanning zit vooral in de manier waarop de linkerhand van de piano de rechter soms opeens van een mineur- of majeurakkoord voorziet, waar je het tegenovergestelde zou verwachten. Veel verrassingen zijn er niet. Wat er wel is, is zeer intiem en goed uitgevoerd samenspel, dat niet hemelbestormend, maar wel degelijk tenhemelschreiend mooi blijkt. De afgrond tussen kitsch en goede smaak wordt hier op puur enthousiasme en liefde voor het materiaal gedicht.

Als over een paar maanden de blaadjes weer gaan vallen, is dit de muziek voor een heerlijk eenzame donkerte, vol pathos en zelfmedelijden en een waardige opwarmer voor het echte werk: de Winterreise.

Meer horen?
Klik
hier om van dit album de track 'Own' te beluisteren.

(Sybren Renema, 12.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.