Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Iro Haarla - 'Vespers' (ECM Records, 2011)

Opname: 2010

Op dit album komen een aantal architecten van de hedendaagse ECM-sound samen met muzikanten van de tweede generatie. Hoewel bandleidster Iro Haarla relatief onbekend is, was zij tot diens dood de partner en een bandlid van drummer Edward Vesala. Veel van Vesala's composities schijnen deels door haar te zijn geschreven en hij inspireerde haar om muzikant te worden. Ergens doet het denken aan de (stukgelopen) relatie tussen Paul en Carla Bley, waarin de liefde ook de ontwikkeling van de muzikant inspireerde en Carla Bley van sigarettenverkoopster in een nachtclub opklom tot gerespecteerd muzikante.

In deze groep is drummer Jon Christensen ongetwijfeld de meest vooraanstaande muzikant. Hij heeft met ongeveer elke ECM-grootheid gespeeld (Stanko, Garbarek, Weber, Jarrett, etc.) en zijn zorgvuldige, gevoelige spel maakt hem direct herkenbaar, hoewel hij op deze plaat erg dicht tegen Paul Motian aan kruipt. Samen met bassist Ulf Krokfors creƫert hij een zacht bedje voor de solisten: Haarla (toetsen, harp), Matthias Eick (trompet) en Trygve Seim (saxen). Die laatste twee zijn een stuk jonger dan Christensen en Haarla, maar niet minder productief. Seim is een goede epigoon van Jan Garbarek en Eick is een prima exemplaar uit de traditie van de late Miles Davis en Enrico Rava.

Hoewel de muziek daardoor redelijk volgens de verwachtingen verloopt, is zij zeker niet onaardig. De composities zijn pakkend en er is genoeg talent aanwezig voor een sterke solo op zijn tijd, zoals de vurige tenorsax op 'Doxa'. Sowieso is het Seim die de aandacht naar zich toetrekt, met zijn warme, enigszins voze geluid en onverwachte uithalen. Haarla zelf soleert ingetogen, maar broeierig, zoals de beste platen in dit jargon. Wel zou je af en toe willen dat er net iets meer de spanning werd opgezocht. Toch zijn de resultaten opvallend goed, zeker omdat aan het verwachtingspatroon voldaan wordt, zonder dat de muziek een loze invuloefening wordt. Misschien is het meer van hetzelfde, maar het is in ieder geval degelijk.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Iro Haarla kun je vijf stukken van deze cd beluisteren: 'Doxa', 'Vesper', 'A Port On A Distant Shore', 'Returning Home' en 'The Shimmer Of Falling Stars'.

(Sybren Renema, 8.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.