Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik / Concert
Sunchild light als opmaat voor ZomerJazzFietsTour

Bekendmaking programma ZJFT met het duo Wolter Wierbos-Frankie Douglas, zondag 15 mei 2011, Kerkje, Oostum

Er stond een straffe wind en de regen kletterde tegen de ramen van het kerkje van Oostum toen Marcel Roelofs het programma van de vijfentwintigste ZomerJazzFietsTour (ZJFT) uit de doeken deed. Als om te benadrukken dat de tocht der tochtjes niet voor de watjes onder ons is weggelegd. Van de andere kant: een tocht naar Berlijn kunnen we ons nu besparen. Want met La Dolce Vita, Booklet, Boombox, Hyperactive Kid, BassX3 en Hook, Line & Sinker, er is geen woord Germaans bij, is die stad goed vertegenwoordigd, zaterdag 27 augustus op het Groninger Hogeland.

Voor het overige is ernaar gestreefd, zoveel mogelijk bekende gezichten van 25 jaar ZJFT in de middeleeuwse terpkerkjes en boerenschuren te krijgen. Zo vinden we Sean Bergin (met pianist Alex Maguire), Han Bennink (met Daniele D'Agaro en Alexander von Schlippenbach en met de Dutch Impro Academy) en Wolter Wierbos (met diezelfde Academy en met The Ex Brass Unbound) op ons pad. Voorts hebben De Jongens Driest (Joop van der Linden, Janfie van Strien en Arno Bakker) zich bij wijze van Special Project versterkt met Roy Paci (trompet), Matt Darriau (altsax), Michael Vatcher (drums) en Cmon (elektronica). In totaal treden er 28 groepen op.

Dat oude kerkjes en koperinstrumenten een match made in heaven zijn, bewees trombonist Wolter Wierbos maar weer eens. Samen met gitarist Frankie Douglas presenteerde hij een soort vestzakeditie van de groep Sunchild van die laatste. Jazzgroepen van meer dan vier personen zijn, zoals we weten, door de huidige regering de facto verboden. Dominees, plebanen en andere gezalfden waarschuwden ons er negentig jaar geleden al tegen en het is mooi dat Rutte en zijn Reut die wijze raad nu eindelijk ter harte hebben genomen.

Wierbos en Douglas zouden geen vindingrijke muzikanten zijn wanneer ze van de hoge nood geen nobele deugd hadden gemaakt. Zo speelde Wierbos in feite het orkest, terwijl Douglas de ritmesectie voor zijn rekening nam. Je hoorde dus gewoon een light versie van Sunchild. Typerend was dat er niet voor de voor de hand liggende weg was gekozen: geen moment gingen de muzikanten over tot onbegeleide solo’s, voortdurend hoorden we een orkest. (We vragen ons achteraf toch af, of de toonkunstenaars hiermee niet zozeer tegen de letter, dan toch wel de geest van de wet handelden.)

Opvallend was, dat Wierbos' spel in de loop der jaren aardser is geworden. Hield hij zich voorheen vooral buiten de aan de trombone toegemeten perimeter op, in Oostum gebruikte hij die effecten (zoals het vliegensvlug openen van het spuugklepje) slechts sporadisch en in dienst van de compositie. Het leek er soms zelfs op, dat we weer in 1930 waren beland, de era van J.C. Higginbotham, Tommy Dorsey en Tricky Sam Nanton, de tijd ook dat de dominee van wie weet dezelfde kansel fulmineerde tegen lippenstift, socialisme en foxtrot. De trombonist speelde melodisch; niet slechts vertolkte hij de composities van Douglas, maar binnen die stukken was het een komen en gaan van minieme en minutieuze subsongs. Overigens waren die composities, zoals het stuk 'Visions', inmiddels soms meer dan veertig jaar oud.

Ook zo'n ouwetje was 'From Behind The Sun'. Tja, wat ligt er achter de zon? Frankie Douglas gaf het antwoord: West-Afrika, Senegambia. Want daar kwamen zijn cirkelende gitaarfiguurtjes vandaan.

Terug naar huis hadden we de wind schuin mee, een zelden waargenomen meteorologisch fenomeen benoorden de stad Groningen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Pieter Malfliet.

Meer weten?
Kijk voor uitgebreide informatie over het complete programma van de komende ZomerJazzFietsTour op de website van het festival.

Onze recensies en fotoverslagen van vorige edities van de ZomerJazzFietsTour: 2010, 2009 (part 1), 2009 (part 2), 2008, 2007, 2006, 2005 en 2004.

(Eddy Determeyer, 28.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.